Share

Ex-Belgian Red Flame Laurence Marchal was in feite op het einde van vorig seizoen van plan te stoppen met voetballen. Afscheid nemen met een titel in de eerste klasse bij SC Eendracht Aalst Ladies leek haar het juiste moment. Uiteindelijk besliste ze toch nog om verder te doen in de tot 10 teams uitgebreide Super League die bij het begin van dit seizoen ook een nieuwe naam kreeg.

Laurence Marchal haalt uit voor het Belgische nationale vrouwenteam in een oefeninterland in Koksijde tegen Noord-Korea! Foto – (c) Sportpix.be / Joke Vuylsteke

Laurence Marchal, geboren op 30 september 1990, begon op 8-jarige leeftijd te voetballen bij de jongens van VV Sint-Denijs Sport en via Dames Zultse VV, DVC Zuid-West, Sinaai Girls en RSC Anderlecht kwam ze uiteindelijk na een tussenstop van een seizoen in 2016 bij SC Eendracht Aalst Ladies terecht. Ze maakte al in 2005 deel uit van de Belgische nationale jeugdselecties en ze maakte haar debuut bij de toen nog Rode Duivelinnen op zaterdag 18 juni 2011 in Calais tegen Frankrijk (7-0-verlies). Ze was er ook bij in de allereerste EK-kwalificatiecampagne onder leiding van Ives Serneels toen België de eerste opmerkelijke resultaten neerzette tegen Ijsland (0-0-gelijkspel in Reykjavik op woensdag 21 september 2011 en 1-0-winst thuis in Dessel op 4 april 2012). Ze kwam uiteindelijk tot 9 caps, de laatste was op woensdag 20 juni 2012 in Szombathely tegen Hongarije (1-3-winst) maar scoren lukte haar niet ondanks goeie prestaties op het veld!

Eén van de eerste successen onder leiding van bondscoach Ives Serneels. Het bezoek aan Ijsland op woensdag 21 september 2011 met zittend helemaal rechts Laurence Marchal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

‘Solange’, zoals ze ook door haar ploegmaats genoemd werd, won 4 keer de Beker van België driemaal op rij met Sinaai Girls (in 2009, 2010 en 2011) en één keer met RSC Anderlecht (in 2013) waarmee ze ook in de Women’s BeNeLeague uitkwam. 

Laurence Marchal aan de bal tijdens de bekerfinale 2013 tussen Waasland Beveren Sinaai Girls en RSC Anderlecht in het Stade Leburton in Tubeke! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In 2020 werd ze ook kampioen in de eerste klasse met SC Eendracht Aalst Ladies! Ze speelde in de Women’s Scooore Super League nog twee wedstrijden dit seizoen thuis tegen Club ‘YLA’ Brugge en op bezoek bij KAA Gent Ladies en ze hielp SC Eendracht Aalst Ladies een ronde verder in de Beker van België op zaterdag 26 september 2020 op bezoek bij KRC Genk Ladies (1-1 na 90 minuten) waar ze in de strafschoppenepiloog nog een penalty met succes omzette (1-4-winst)! Maar daar in Genk liep ze ook een knieblessure op waarvoor een operatie en een lang herstel nodig zou zijn. 

Luister naar een interview met Laurence Marchal begin 2020 dankzij Vrouwenteam TV:

Laurence Marchal besliste om niet verder te voetballen en op zondag 22 november 2020 maakte ze dan via haar facebookaccount haar beslissing bekend om definitief de schoenen aan de haak te hangen:

“M’n allerlaatste voetbalseizoen stopt iets vroeger dan gehoopt door een vervelende knieblessure…
Ik kan terugkijken op 20 heerlijke seizoenen met fantastische teamgenotes en coaches. Op m’n 8ste ging ik in het geniep voetballen, kreeg de voetbalkriebels snel te pakken en de liefde voor dit spelletje werd alleen maar groter.
Bedankt aan m’n teamgenotes, coaches, familie en vrienden voor alle héérlijke voetbalmomenten samen!”
 

Laurence Marchal, een ex-speelster van het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam, in duel met een opkomende Belgian Red Flame Marie Minnaert (Club YLA Brugge) op de eerste speeldag van de Women’s Scooore Super League in het Pierre Cornelisstadion van Aalst! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

 
“Ik kon de derde helft ook wel appreciëren ?.
Ook met de Pantertjes topjaren en toch wel wat prijzen gepakt ?? #kkc #minivoetbal #oldbutgold
ps: sorry voor het “soms” verkeerd lopen en af en toe lachen op training @ddecoen ?
Succes met jullie revalidatie @anayelle10 @dhont04 @sharivanbelle
Nieuwe ploeg FC Kl!kpedaal ?‍♀️
Heel veel succes aan men teamies, onze tweede ronde is telkens beter dan de eerste, komaan hé ⚫⚪!”

Deze redactie wenst Laurence Marchal uiteraard een voorspoedig herstel toe en ook nog veel succes in alle nieuwe toekomstige uitdagingen op sportief en maatschappelijk vlak!

Lees ook nog over Laurence Marchal via:

Website SC Eendracht Aalst Ladies

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
Share