Share

Oostenrijk is na 84 dagen wachten nu ook zeker dat het voor de tweede keer naar een EK Vrouwenvoetbal mag. Het had dit te danken aan een Portugese overwinning tegen Schotland op Cyprus waardoor het zekerheid kreeg over een van de drie tickets om zich als beste tweede rechtstreeks te plaatsen voor het EK 2022 in Engeland!

Nicole Billa lukte het winnende doelpunt tegen Servië begin december 2020. 84 dagen later mocht zij samen met Oostenrijk de EK-kwalificatie vieren! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Oostenrijk eindigde in groep G, gewonnen door Frankrijk, op de tweede plaats nadat het op dinsdag 1 december 2020 de laatste EK-kwalificatiewedstrijd in Altach won tegen Servië met 1-0 dankzij een laat doelpunt van Nicole Billa. 84 dagen later op dinsdag 23 februari 2021 kreeg het nu met de hulp van Portugal ook zekerheid over deelname aan het EK 2022 in Engeland. Het mag zo volgend jaar voor de tweede keer afreizen naar een EK nadat het in 2017 verrassend halve finalist was en in Breda na strafschoppen verloor tegen Denemarken.

Donderdag 3 augustus 2017 Oostenrijk speelde in Breda bij het EK-debuut in Nederland meteen de halve finale. In Engeland mag het proberen nog verder te geraken! Sportpix.be / David Catry

In groep E ging Portugal immers op de laatste speeldag op bezoek bij Schotland. De wedstrijd werd vanwege de coronapandemie en de reisbeperkingen in het Antonis Papadopoulos Stadium van Larnaca op Cyprus gespeeld omdat Schotland daar vorige week ook al speelde en won met dubbele cijfers (het werd 0-10!) tegen Cyprus. Dit keer verloor het al uitgeschakelde Schotland echter tegen Portugal met 0-2 na goals van Ana Capeta (0-1, 27ste minuut) en Fátima Pinto (0-2, 90ste + 2′ minuut). Deze overwinning betekende dat Portugal in groep E als tweede eindigde met 19 punten uit 8 duels op 3 punten van groepswinnaar Finland, dat even later en  verderop in de AEK Arena van Larnaca nog met 0-5 won op bezoek bij Cyprus. Door een doelsaldo van 10-2 kon Portugal in de lijst van beste tweedes niet meer voorbij Oostenrijk (momenteel 2de na het al geplaatste Ijsland) en dus is Oostenrijk als een van de drie beste tweedes inmiddels zeker van een rechtstreeks ticket voor het EK 2022 in Engeland!

Bekijk de samenvatting van Schotland – Portugal in het Cypriotische Larnaca dankzij Scotland National Team:

***Alle beste tweedes na de wedstrijden van dinsdag 23 februari 2021:

Ijsland (groep F) : 19 punten, 25-5 (+20);

Oostenrijk (groep G): 19 punten, 22-3 (+19);

Zwitserland (groep H): 19 punten, 20-6 (+14);

Portugal (groep E): 19 punten, 10-2 (+8);

Rusland (groep A): 18 punten, 16-6;

Tsjechië (groep D): 16 punten, 24-9;

Italië (groep B): 16 punten uit 7 duels, 18-5 (***);

Oekraïne (groep I): 15 punten, 16-21;

Noord-Ierland (groep C): 14 punten, 17-17.

(***) Italië speelt op woensdag 24 februari 2021 nog thuis tegen Israël en het moet winnen met elk ander resultaat dan 1-0 om zich te plaatsen voor het EK 2022 in Engeland! Als dat niet lukt kan Zwitserland het laatste ticket van de beste tweedes veroveren.

De fans van Oostenrijk waren aanwezig op het EK 2017 in Nederland. Straks ook in Engeland? Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Er zijn dus op dit ogenblik al 12 teams geplaatst voor het volgende EK in Engeland dat van woensdag 6 juli 2022 (met de openingswedstrijd op Old Trafford in Manchester) tot en met zondag 31 juli 2022 (de dag van de finale op Wembley) zal plaatsvinden. Het zijn gastland Engeland, Europees titelverdediger Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Frankrijk, de Belgian Red Flames, Ijsland, Spanje, Finland en nu dus ook Oostenrijk!

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

 

 

 

Share