Share

Brazilië heeft op donderdag 25 november 2021 in Manaus afscheid genomen van de 43-jarige Formiga, de middenvelder die maar liefst 7 keer aanwezig was op de Olympische Spelen en 7 keer een WK Vrouwenvoetbal speelde. Ze kreeg voor, tijdens en na haar laatste wedstrijd voor de Seleçao Brasileira lofbetuigingen van andere levende legendes zoals Marta, Pelé en Neymar! 

De naam Miraildes Maciel Mota zegt U wellicht niets want de ex-speelster van Paris Saint-Germain is bij iedereen beter bekend onder de naam Formiga wat ‘mier’ betekent. Op vrijdag 3 maart 1978 werd ze geboren in Bahia en ze voetbalde voor tal van clubs in Brazilië, in Zweden, in de Verenigde Staten en tussen 2017 en 2021 ook in Frankrijk bij Paris Saint-Germain samen met die andere Braziliaanse bekenden Cristiane en Erika. Op het ogenblik dat Belgian Red Flame Davinia Vanmechelen bij PSG was maakte ze ook deel uit van het team dat in Strasbourg ten koste van Olympique Lyonnais de Franse beker won.

Bekijk de video rond de Franse bekerfinale in 2018 dankzij FFF TV:

In 2021 keerde ze terug naar Brazilië waar ze nog even actief was bij FC Sao Paulo. Tijdens het Torneio Internacional de Futebol mocht ze tegen India (6-1-winst) in de Arena da Amazonia van Manaus voor de ogen van de televisiecamera’s en in aanwezigheid van haar moeder Dona Celeste na 78 minuten invallen voor Debinha om in schoonheid afscheid te nemen bij de Braziliaanse nationale vrouwenploeg waarvoor ze uiteindelijk 234 interlands speelde en 29 goals lukte!

Bekijk de video met het afscheid van Formiga tijdens Brazilië – India met dank aan Indian Football:

“Het was geweldig, het kon niet beter. We namen afscheid met de overwinning, deze meiden hebben er veel moeite voor gedaan, dus ik wil ze ook allemaal bedanken voor hun toewijding bij deze wedstrijd, waardoor deze avond op die manier kon eindigen. De score was prachtig. Om in glans af te sluiten, moet het echt zo zijn. Alles was precies zoals ik me had voorgesteld. Ik wist dat de fans zouden komen, Manaus is altijd erg aanhankelijk met ons geweest en ik hoop dat dat zo blijft. Ik wil iedereen bedanken voor hun inspanningen en voor alles wat ze hebben gedaan om dit vandaag te realiseren”, zei Formiga nog na de wedstrijd. Ze gaat overigens het voetbal niet meteen verlaten. “Ik wil blijven bijdragen aan deze sport omdat ik weet dat veel meisjes hier een droom hebben, net zoals wij die hadden en bereikt hebben. Het is onze plicht om hen deze kans te blijven geven, zodat ze allemaal kunnen dromen, het recht en het voorrecht hebben om in de toekomst in de beste structuur als mogelijk te spelen.”

Lees nog meer over het afscheid van Formiga tijdens Braziliê – India via:

Website Braziliaanse Voetbalbond CBF

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share