Share

De deur van 2021 wordt op vrijdagnacht 31 december dichtgeklapt en dan kunnen we nog even terugblikken op het voorbije jaar waarin corona toch niet helemaal verdween. Ook het vrouwenvoetbal bleef in the picture maar dat zal wellicht nog meer het geval zijn in 2022 dat op veel vlakken bijzonder spannend belooft te worden.

Wie wint begin 2022 de Gouden Schoen in het Belgische vrouwenvoetbal? Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Het jaar begint wat het vrouwenvoetbal betreft immers met de uitreiking van de Gouden Schoen op woensdag 12 januari 2022. De stemming is inmiddels al gebeurd en dus zouden we normaal gezien al de winnares van de zesde editie kunnen kennen. Toch blijft het spannend want wie mag deze trofee straks mee naar huis nemen. Janice Cayman, de speelster van Olympique Lyonnais die in 2021 ook Belgisch recordinternational werd en de tweede editie won, Tine De Caigny, de winnares van de vorige editie die inmiddels in Duitsland voor Hoffenheim speelt of toch Tessa Wullaert, die al drie exemplaren thuis heeft staan en alle records in de nog jonge Belgische Women’s Scooore Super League op haar naam schreef. Of krijgen we voor het eerst een andere winnares want ook Laura De Neve, de eerste profvoetbalster van het jaar, is genomineerd net als de jonge Amber Tysiak, die via haar sterke prestaties bij OHL Women een volwaardige Belgian Red Flame werd. Daarnaast komen ook de in het buitenland spelende Justine Vanhaevermaet, die de overstap maakte van Noorwegen (LSK Kvinner) naar Engeland (Reading), Davina Philtjens, altijd top bij Sassuolo en inmiddels 100 interlands voor de Belgian Red Flames achter haar naam, en Julie Biesmans (bekerwinnaar met PSV Eindhoven) in aanmerking.

De Beker van België in het vrouwenvoetbal. Wie wint deze trofee in 2022? Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Normaal gezien komt er in 2022 ook een nieuwe naam op de erelijst van de Beker van België bij de vrouwen. De voorbije twee seizoenen werd eerst de finale tussen RSC Anderlecht en Standard niet gespeeld en vervolgens werd de bekercompetitie vanwege de coronapandemie stopgezet. KAA Gent Ladies was de laatste winnaar in 2019. Het kan dat opnieuw worden mits het beloftenteam, de zogenaamde futures van de vrouwelijke Buffalo’s, stunten eerst thuis tegen Standard en vervolgens ook nog tegen de winnaar van RSC Anderlecht of Club YLA. Kan U al zeggen wie het wordt?

Zien we RSC Anderlecht ook in 2022 de trofee van de Women’s Scooore Super League in de lucht steken? Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

En dan is er de Belgische competitie. Net als bij de mannen zal het in 2022 ook bij de vrouwen meer dan waarschijnlijk bijzonder spannend worden. Is het in de Jupiler Pro League de vraag of het na 48 jaar naar de hoogste klasse teruggekeerde R. Union Saint-Gilloise, dat na zijn fenomenale start inmiddels herfstkampioen werd en afgetekend leider is, titelverdediger Club Brugge en eventuele andere titelpretendenten kan afhouden, dan is het in de Women’s Scooore Super League de vraag of de opgang van OHL Women kan gestopt worden. Het team van coach Jimmy Coenraets is zonder enige twijfel de revelatie van het jaar 2021 in het Belgische vrouwenvoetbal. Het kwam op het einde van de eerste editie van de Women’s Scooore Super League met jong talent flink opzetten om het vrouwelijk paars-wit moeilijk te maken. Op het einde van het jaar mocht het met nog wat meer input van ervaring inmiddels een herfsttitel op de erelijst bijschrijven en het wordt mogelijk ook winnaar van de reguliere competitie. Maar kan het dat dan vervolgens ook bevestigen in de play-offs en er een allereerste landstitel aan toevoegen? Het zou echt wat zijn mocht R. Union Saint-Gilloise met Dante Vanzeir kampioen worden bij de mannen en zijn zus Luna Vanzeir hetzelfde doen bij de vrouwen …

De Belgian Red Flames zijn in 2022 in Engeland op hun tweede EK aanwezig en ze moeten ook proberen om zich voor het eerst voor een WK te plaatsen, dat van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

2022 wordt ook een belangrijk jaar voor de Belgische nationale elftallen. Is het voor de Rode Duivels vooral uitkijken naar het WK in Qatar dat van maandag 21 november tot en met zondag 18 december 2022 wordt gespeeld dan hebben de Belgian Red Flames in twenty twenty two een dubbele opdracht. In juli van dit jaar staan ze voor de tweede keer in de geschiedenis op een EK-eindronde in Engeland waar ze in de groepsfase achtereenvolgens Ijsland, Frankrijk en Italië mogen bekampen. In 2017 tijdens het EK in Nederland werden de kwartfinales niet gehaald. Dit keer is dat wel de doelstelling maar of dat ook gaat lukken zullen we pas op maandag 18 juli 2022 rond de klok van 23 uur weten? Daarnaast wordt het uitkijken of het team van bondscoach Ives Serneels ook voor de allereerste keer zich weet te plaatsen voor een WK-eindronde die van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland.

Kan FC Barcelona haar titel in de UEFA Women’s Champions League verlengen? Foto – (c) UEFA / UWCL

De UEFA Women’s Champions League kreeg in 2021 een nieuw kleedje. Voor het eerst kwam er naar het voorbeeld van het mannelijke kampioenenbal een groepsfase waarbij de deelnemende clubs niet alleen meer geld konden verdienen maar ook eentje die alle aandacht opeiste want overal ter wereld via DAZN rechtstreeks te bekijken. België en Nederland ontgoochelden op clubniveau want noch de Belgische landskampioen RSC Anderlecht (al vroeg uitgeschakeld door het Kroatische ZNK Osijek), noch de twee Nederlandse deelnemers PSV Eindhoven (onderuit tegen Arsenal) en FC Twente (uitgeschakeld door Benfica Lissabon) geraakten zover. Ook daar wordt het spannend met een finale in het stadion van Juventus in zicht. Dat Juventus was onder leiding van hun Australische coach Joe Montemurro de sensatie in de groepsfase want het wist in een groep met Chelsea, de verliezende finalist van vorig jaar, en tweevoudig winnaar VfL Wolfsburg verder te komen. In de kwartfinale ontmoeten Cristiana Girelli & co met Olympique Lyonnais, het team van onze Belgian Red Flame Janice Cayman, een van de topfavorieten. Mocht het die klip omzeilen dan moet het nog voorbij Bayern München of Paris Saint-Germain raken om eventueel in een finale in eigen stadion terecht te komen tegen Arsenal, VfL Wolfsburg, Real Madrid of topfavoriet FC Barcelona. De Catalaanse trots mag het dan, na het vertrek van Lionel Messi naar Paris Saint-Germain, wel moeilijk hebben op vele vlakken het is wat het vrouwenvoetbal betreft momenteel met de kersverse Women’s Ballon d’Or Alexia Putellas het te kloppen team!

Deze redactie wenst U allen een voorspoedig, gezond, sportief, en op alle vlakken succesvol 2022!

Alle foto’s rond het Belgische en internationale vrouwenvoetbal kan U bekijken via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share