Twee dagen voor de officiële openingsceremonie in het Maracana Stadion van Rio de Janeiro zijn de Olympische Spelen 2016 in Brazilië begonnen. Het was de Zweedse voetbalster Fridolina Rolfo die in het Olympisch Stadion van Rio de aftrap nam in het eerste duel in de groepsfase van het vrouwenvoetbaltornooi voor Zweden tegen Zuid-Afrika!

Het Olympisch Stadion van Rio de Janeiro. Eerst voetbal en dan atletiek! Foto - (c) Vrouwenteam.be/MaMPict

Het Olympisch Stadion van Rio de Janeiro. Eerst voetbal en dan atletiek! Foto – (c) Vrouwenteam.be/MaMPict

Het werd een leuke dag op het Olympische vrouwenvoetbaltornooi. Bijna vier minuten ver trapte Sofia Jakobsson op aangeven van Lotta Schelin voor Zweden al tegen de lat maar in het vervolg van de wedstrijd liep vooral Jermaine Seoposenwe van Zuid-Afrika met haar rushes in de kijker. Zuid-Afrika, dat recent nog vriendschappelijk met slechts 1-0 verloor tegen de Verenigde Staten, speelde onder leiding van de Nederlandse bondscoach Vera Pauw sterk georganiseerd. Het enige doelpunt viel een kwartier voor tijd toen een Zweedse hoekschop via Roxanne Barker bij Caroline Seger belandde waarna zij de bal opnieuw voorbracht en Barker, straks in doel bij SC Heerenveen waar Jassina Blom gaat spelen, opnieuw de bal loste richting eigen doel. Amanda Dlamini probeerde nog in-extremis redding te brengen op de lijn maar Nilla Fischer, ploeggenote van Belgian Red Flame Tessa Wullaert bij VfL Wolfsburg, zorgde zervoor dat de bal zeker over de lijn ging (1-0, 75ste minuut). Het doelpunt bezorgde Zweden de overwinning en daarmee was alles gezegd.

Nilla Fischer, hier aan het werk met Zweden tijdens het Olympisch kwalificatietornooi in Rotterdam, lukte de eerste goal op de Olympische Spelen 2016! Foto - Sportpix.be/Dirk Vuylsteke

Nilla Fischer, hier aan het werk met Zweden tijdens het Olympisch kwalificatietornooi in Rotterdam, lukte de eerste goal op de Olympische Spelen 2016! Foto – Sportpix.be/Dirk Vuylsteke

Het vervolg was spetterend. Australië trapte in Sao Paulo de wedstrijd in de Corinthians Arena tegen Canada op gang maar na balverlies stond het na 19 sekonden al op achterstand. Christine Sinclair bediende Janine Beckie en die twijfelde niet (1-0, 1ste minuut), het snelste doelpunt ooit op een Olympisch voetbaltornooi!

Bekijk het doelpunt met dank aan NBC Sports:

Canada zag dan na 19 minuten Shelina Zadorsky uit het veld gestuurd worden na een noodrem op Michelle Heyman. Toch bleef Canada aandringen en het kreeg zelfs een strafschop toen Clare Polkinghorne de bal met de hand beroerde in het strafschopgebied. De Australische doelvrouw Lydia Williams hield de poging van Janine Beckie echter uit haar doel.

Bekijk de eerste gemiste strafschop met dank aan NBC Sports:

Toch kwam Canada, in numerieke minderheid, op de counter nog op 2-0 toen Christine Sinclair doelvrouw Williams uitspeelde en de bal van heel ver over de grond in doel trapte (2-0, 80ste minuut).

Geharrewar voor het Chinese doel, Monica kopt eenvoudig tegen de netten! Foto - (c) CBF

Geharrewar voor het Chinese doel, Monica kopt eenvoudig tegen de netten! Foto – (c) CBF

In het Constant Vanden Stockstadion was RSC Anderlecht inmiddels met een uitstekende uitgangspositie (2-2 in Rusland) begonnen aan zijn terugwedstrijd in de derde voorronde van de UEFA Champions League tegen FK Rostov terwijl het thuisland met wereldster Marta opende tegen China. Brazilië, met de opvallende rushes van rechtsachter Fabiana, kende weinig moeite met het team van de Franse bondscoach Bruno Bini. Monica opende kort voor de rust de score met een kopbal (1-0, 36ste minuut). Andressa Alves (ex-Montpellier en volgend seizoen bij FC Barcelona) verdubbelde kort voor het uur de score op aangeven van Marta (2-0, 59ste minuut) en Cristiane, de Olympische topscorer aller tijden voor Brazilië, kopte in het slot de eindstand op het bord (3-0, 90ste minuut).

Monica opende de score voor Brazilië, het thuisland op deze Olympische Spelen mag voor een eerste keer juichen! - Foto - (c) CBF

Monica opende de score voor Brazilië, het thuisland op deze Olympische Spelen mag voor een eerste keer juichen! – Foto – (c) CBF

Nog voor Duitsland het in Sao Paulo opnam tegen Zimbabwe had RSC Anderlecht al op het veld aangetoond dat het ook nu onder leiding van de nieuwe Zwitserse coach René Weiler niet het niveau heeft voor de UEFA Champions League. Het kwam op alle vlakken tekort tegen FK Rostov, dat al na 17 minuten voor een waarschuwing zorgde met een kopbal tegen de paal van Sardar Azmoun. Tegen het schot uit de tweede lijn tien minuten later van Christian Noboa had Davy Roef geen kans (0-1, 27ste minuut). Youri Tielemans had op aangeven van nieuwkomer Alexandru Chipciu kort voor de rust nog wel de gelijkmaker kunnen scoren maar doelman Soslan Dzhanaev voorkwam dat (43ste minuut). Onmiddellijk na de rust werd de paars-witte afweer eenvoudig uitgespeeld waarna Sardar Azmoun op aangeven van Aleksandr Bukharov de voorsprong van Rostov verdubbelde (0-2, 47ste minuut). Van deze achterstand herstelde een niet agressief genoeg RSC Anderlecht zich niet. Zelfs een eerreddend doelpunt zat er niet in. Ajax, het team dat thuis tegen PAOK Saloniki nog op een uitschakeling leek af te gaan, plaatste zich uiteindelijk na late 1-2 winst in Griekenland alsnog voor de play-offs van de UEFA Champions League waar verder Shakhtar Donetsk en Olympiakos Piraeus, regelmatige deelnemers aan het kampioenenbal, eveneens zullen ontbreken.

Terug naar Zimbabwe – Duitsland dan waar rechtsachter Lynett Mutokuto van Zimbabwe al heel vroeg en zonder enig gevolg (waar is de reviewcommissie op dit Olympisch vrouwenvoetbaltornooi?) Simone Laudehr uit de wedstrijd mocht trappen. Zimbabwe speelde vooral hard en agressief tegen de Europese kampioen, die uiteindelijk wel vlot met 1-6 won na kopbaldoelpunten voor de rust van Sara Däbritz (0-1, 22ste minuut) en Alexandra Popp (0-2, 36ste minuut). In het begin van de tweede helft liet Duitsland zich even verrassen toen Kudakwashe Basopo sneller op de rebound was dan Leonie Maier nadat doelvrouw Almuth Schult een schot van Rutendo Makore niet wist te klemmen (1-2, 50ste minuut). De speelster uit Zimbabwe vierde de goal met de bekende sprong van Cristiano Ronaldo. Drie minuten later zorgde Melanie Behringer echter al met een vrije trap voor opnieuw een dubbele voorsprong (1-3, 53ste minuut). In het slotkwartier wisten ook Melanie Behringer (na een strafschop in twee tijden) (78ste minuut) en Melanie Leupolz (83ste minuut) nog voor Duitsland te scoren terwijl Eunice Chibana een voorzet van Lena Goessling ongewild in eigen doel deed verdwijnen (1-6, 90ste minuut).

De tackle van Lynett Mutokuto op Simone Laudehr in beeld met dank aan BBC:
BBC

Inmiddels was ook officieel bekend geworden dat Roberto Martinez, de coach die ooit met Wigan Athletic de FA Cup won ten koste van Manchester City en die in het verleden bij Everton nog samenwerkte met Rode Duivels Romelu Lukaku, Marouane Fellaini en Kevin Mirallas, de opvolger wordt van de tijdens het EK 2016 in ongenade gevallen Marc Wilmots!

Het vrouwenvoetbaltornooi stoorde zich echter niet aan het nieuws en het spektakel ging verder in Belo Horizonte met het duel van wereldkampioen en Olympisch titelverdediger Verenigde Staten tegen Nieuw-Zeeland. Een vroeg kopbaldoelpunt van Carli Lloyd op aangeven van Tobin Heath zorgde meteen voor de richting van de wedstrijd. Net na de rust lukte Alex Morgan met een schuiver met links in de korte hoek het tweede Amerikaanse doelpunt in Brazilië (2-0, 46ste minuut).

Bekijk de goal van Alex Morgan met dank aan NBC Sports:

Wie tenslotte ook nog de avondwedstrijd in Belo Horizonte (22 uur lokale tijd, 3 uur ‘s nachts bij ons) volgde beleefde een plezant slot van de openingsdag van de Olympische Spelen 2016. Frankrijk demonsteerde voor de rust tegen Colombia waartegen het op het WK 2015 in Canada nog met 0-2 verloor met een vroege openingsgoal. Rechtsachter Mads Toppel devieerde onder druk van Louisa Nécib (inmiddels spelend onder de naam van echtgenoot Cadamuro) in de tweede minuut al een voorzet van Eugénie Le Sommer in eigen doel (1-0, 2de minuut) en nog voor het einde van het openingskwartier had Eugénie Le Sommer Frankrijk op een dubbele voorsprong gezet. Na een schot van Camille Abily tegen de lat kopte ze de rebound eenvoudig tegen de netten van het doel verdedigd door Sandra Sepulveda (2-0, 14de minuut). Net voor de rust zorgde Camille Abily met een vrije trap net zoals in de vriendschappelijke wedstrijd in Auxerre tegen Canada voor het derde Franse doelpunt (3-0, 42ste minuut). Het team van bondscoach Philippe Bergeroo was dus al zeker van de drie punten bij de rust.

Frankrijk voor het begin van de eerste groepswedstrijd tegen Colombia! Foto - (c) Vrouwenteam.be / MM

Frankrijk voor het begin van de eerste groepswedstrijd tegen Colombia! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MM

In de tweede helft speelde het verder op niveau maar er viel nog slechts één doelpunt. Amel Majri, ook nu op links weer schitterend met enkele technische hoogstandjes, trapte in navolging van Camille Abily een vrije trap van de rechterkant via de onderkant van de lat binnen (4-0, 82ste minuut). De winst en het spelniveau doet voor Frankrijk het beste verhopen maar nu zaterdag 6 augustus 2016 ontmoet het om 17 uur lokale tijd in hetzelfde stadion de Verenigde Staten. Voor de liefhebbers van mooi voetbal de wedstrijd is vanaf 22 uur bij ons rechtstreeks te zien via de openbare zender France 4!