Share

De Belgian Red Flames zijn in het Spaanse San Pedro del Pinatar wellicht het laatste nationale team geweest dat een wedstrijd gespeeld heeft tegen een nationaal team van Rusland. De Russische militaire inval in Oekraïne op donderdag 24 februari 2022 heeft immers niet alleen oneindig veel te vermijden menselijk leed tot gevolg gehad het zorgt inmiddels ook voor een storm van protest en een opbouw van solidariteit tussen tal van andere landen.

Polen en Zweden waren de eerste landen die geen kwalificatieduels meer wilden spelen tegen Rusland op weg naar het WK 2022 in Qatar maar dat principe is inmiddels al door tal van andere landen overgenomen. In afwachting van een volledige uitsluiting door de wereldvoetbalbond FIFA en/of de Europese voetbalbond UEFA (*) gaf ook Zwitserland op maandag 28 februari 2022 te kennen dat het niet meer wil spelen tegen Rusland en dus ook niet met het vrouwenvoetbalteam op het komende EK 2022 in Engeland waar het op zaterdag 9 juli 2022 normaal gezien tegen moet aantreden in Leigh. Ook de KNVB heeft inmiddels laten weten niet te willen spelen tegen teams uit Rusland en Wit-Rusland. Ook dat duel van vrouwelijk Oranje in groep B van woensdag 13 juli 2022 in Leigh kan dus tot nader order niet meer doorgaan. De derde tegenstander van Rusland in Engeland is Zweden op zondag 17 juli 2022 eveneens in Leigh. Het standpunt van Zweden kennende bij de mannen lijkt het weinig waarschijnlijk dat dat anders zal zijn voor het vrouwenvoetbal.

In de hoop dat er een vreedzame oplossing komt voor het conflict tussen Rusland en Oekraïne zal de UEFA er dus inmiddels toch best aan doen om meteen een vervanger te zoeken voor Rusland op het komende EK 2022 in Engeland. Rusland plaatste zich in april van vorig jaar door een dubbel barrageduel te winnen tegen Portugal (0-1 in Lissabon en 0-0 in Moskou).

Lees ook nog via:

Zwitserse Voetbalbond SFV

En via:

Nos.nl

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
(*) PS Update: De volledige uitsluiting van Russische teams is er inmiddels ook gekomen zowel door UEFA als door FIFA.
 
Lees meer hierover via:
 

 

Share