Share

Tessa Wullaert heeft als eerste in België de Sparkle gewonnen, de trofee voor beste speelster in het Belgische vrouwenvoetbal.

Het was een topmaand en het werd een droomafscheid voor Tessa Wullaert (22) aan het Belgische vrouwenvoetbal. Nadat ze begin mei al schitterde op Sclessin in de finalewedstrijd tegen PSV/FC Eindhoven om niet alleen de eerste grensoverschrijdende titel in de Women’s BeNeLeague binnen te halen voor haar club gepaard gaand met de persoonlijke titel van topschutter in deze competitie trapte ze vorige week zaterdag 23 mei 2015 op Stayen de Belgian Red Flames naar een prestigieuze overwinning in de oefenwedstrijd tegen WK-deelnemer Noorwegen. Op dinsdag 26 mei 2015 mocht ze dan haar droomtransfer naar het Duitse VfL Wolfsburg aankondigen en op vrijdag 29 mei 2015 kwam ze – hoe kon het ook anders – als winnares uit de bus bij de eerste editie van ‘The Sparkle’, dat zo meteen een topnaam bovenaan op de erelijst mag zetten!

20150529 – OOSTENDE , BELGIUM : Tessa Wullaert pictured receiving the Sparkle Trophy during  the 1st edition of the Sparkle  award ceremony , Friday 29 May 2015, in Oostende . The Sparkle  is an award for the best female soccer player during the season 2014-2015 comparable to the Golden Shoe / Gouden Schoen / Soulier D’or for Men . PHOTO DAVID CATRY

Tessa Wullaert pictured receiving the Sparkle Trophy . PHOTO DAVID CATRY

Vrijdag 29 mei 2015 het is een datum die lang zal herinnerd worden in het Belgische Vrouwenvoetbal. De dag begon met de herdenking van de slachtoffers van het Heizeldrama in Brussel precies 30 jaar geleden toen een finale van de Europabeker voor landskampioenen tussen Juventus en Liverpool naast het veld helemaal ontspoorde en tot tranen en veel mensenleed leidde. De kranten stonden op deze ochtend ook vol nieuws over het mogelijke vertrek van bondscoach Marc Wilmots bij de Rode Duivels. ‘Das Kampfschwein’ zal half juni mogelijk de stap naar Schalke 04 zetten, de club waar hij een levende legende is. Er was uiteraard ook veel aandacht voor de al dan niet herverkiezing van Sepp Blatter als FIFA-voorzitter in Zürich. Dat gebeurde ‘s avonds uiteraard ook of had U gedacht dat deze kat met oneindig veel levens zomaar aan de kant kan worden gezet? En dan was er ook nog The Sparkle, de verkiezing van de ‘Best Female Players in Belgium’ in de Alice Freyzaal in het stadhuis van Oostende in een organistatie van het Stadsbestuur van Oostende, van de Belgian Football Coaches en van de Liga Vrouwenvoetbal en naar een idee van de heer Rudy Benthein, coördinator bij de BFC en UEFA A-trainer.

 

Julie Biesmans . PHOTO DAVID CATRY

Julie Biesmans .
PHOTO DAVID CATRY

De primeur met muzikale omlijsting door de Melody Makers kende bijval want de zaal zat helemaal vol met iedereen die het vrouwenvoetbal goed gezind is en hoopt dat deze sport in de toekomst nog meer harten veroverd dan nu al het geval is. Na de verwelkoming en de opening door presentator Jacques G té en de speeches van Arne Deblauwe (schepen van Sport van de stad Oostende), Jerry Janssens (BF0) en Luc Calleeuw (Liga Vrouwenvoetbal) mocht gerechtsdeurwaarder Véronique Defloo de enveloppes openen met de winnaressen van allereerst ‘de Beste Belofte van het Jaar’. Elke Van Gorp (Lierse) en Isabelle Iliano (KAA Gent Ladies) waren genomineerd maar het was Julie Biesmans (foto) van Standard die met deze eerste trofee ging lopen. Julie nam spontaan de micro en ze bedankte ook iedereen die voor haar in het verleden al van belang was geweest. Ze noemde deze trofee bovendien ook een grote stap vooruit in het vrouwenvoetbal.

 Jean-Marie Pfaff (right) pictured with AA Gent's Nicky Evrard .  PHOTO DAVID CATRY

Jean-Marie Pfaff (right) pictured with AA Gent’s Nicky Evrard .
PHOTO DAVID CATRY

Vervolgens nam Jean-Marie ‘El Sympatico’ Pfaff het woord. De legende die groot werd bij KSK Beveren, de Rode Duivels en Bayern München, kwam om de trofee Beste Belgische doelvrouw uit te reiken. Hij sprak met respect over het vrouwenvoetbal en hoe hij zelf nog met eigen ogen gezien had hoe bij zijn ex-club   in Beieren vrouwelijke voetballers er dagelijks alles voor doen om zich naar de top te spelen. Jean-Marie gaf iedere speelster in de zaal de spirit mee om verder te gaan met hun droom en riep België ook op om nog meer respect en bewondering te krijgen voor het vrouwenvoetbal. De weg naar omhoog, dat is de enig mogelijke met de clubs en met de Belgian Red Flames zodat die ook eens kunnen meemaken wat hij zelf beleefde op het hoogste niveau! Wie beste doelvrouw zou worden was wel een dubbeltje op zijn kant want ook daar drie sterke kandidaten met Sofie Van Houtven (OH Leuven), Diede Lemey (RSC Anderlecht) en Nicky Evrard (KAA Gent Ladies). De stemming die gebeurde door alle clubs en juryleden (coach Tamara Cassimon, ex-speelster Sophie Mannaert, assistent-scheidsrechter Tina Tyteca, ondergetekende voor de media en levende legende Lucien Paulis als voorzitter) viel bij deze eerste Sparkle voor beste doelvrouw in het voordeel van Nicky Evrard (foto) uit.

 

Het was bijna kwart voor negen toen iedereen zich zat af te vragen of de door verlof afwezige (net als bondscoach Ives Serneels trouwens) maar op een mooie carrière terugblikkende Anneleen Segers (VC Dames Eendracht Aalst) of Laura Gorniak (Union Saint Ghislain Tertre Hautrage) en met 17 jaar de allerjongste op het podium in Oostende Tessa Wullaert (Standard) iets in de weg konden leggen om ‘The Sparkle’ binnen te halen. Dat was uiteraard niet het geval maar beide speelsters mogen als eersteklassers enorm fier zijn op hun nominatie naast de Beste Belgische speelster van 2015!

PHOTO DAVID CATRY

PHOTO DAVID CATRY

 

Wie volgend seizoen gaat winnen weet op dit ogenblik niemand maar wat we wel weten is dat ook volgend seizoen ‘The Sparkle’ de afsluiter zal zijn van het Belgische seizoen vrouwenvoetbal en dat zal al zeker zo zijn tot 2020 want het is een evenement dat er is om te blijven! Reden genoeg dus voor iedereen op het veld om er na de zomerstop weer voluit voor te gaan, maar geniet eerst toch maar even van een welverdiende vakantie! Alhoewel vanaf volgende week staat het WK Vrouwenvoetbal 2015 in Canada op het programma! Niet te missen!

 

Erelijst Sparkle 2015:

Beste Belgische belofte – Trofee LVV-BFC : Julie Biesmans (Standard);

Beste Belgische doelvrouw – Trofee Jean Marie-Pfaff: Nicky Evrard (KAA Gent Ladies);

Beste Belgische speelster- Trofee The Sparkle: Tessa Wullaert (Standard).

 

Bekijk de fotoreportage van David Catry en Dirk Vuylsteke via:

Fotogallerij Sportpix.be – Sparkle 2015

 

Share