Op donderdag 29 maart 2017 heeft het Nederlanse nationale vrouwenteam U17 zich geplaatst voor het EK 2018! In Zaltbommel won het ook de derde en de laatste wedstrijd in de groepsfase namelijk de derby der lage landen tegen de Belgian Red Flames U17.

De Belgian Red Flames U17 wisten onder leiding van Tamara Cassimon via Romy Camps (1-1 na 11 minuten) als eerste ploeg op deze eliteronde te scoren tegen het gastland en ook bij de rust stonden de bordjes gelijk nadat Zenia Mertens een strafschop had benut (2-2, 37ste minuut). Romée Leuchter speelde met twee vroege doelpunten in de eerste (5de minuut) en de tweede helft (7de minuut) echter een hoofdrol in deze derby. De andere goals kwamen op naam van Kirsten Van De Westeringh (18de minuut) en Nikita Rudy Tromp (75ste minuut).

Romy Camps kon als eerste speelster op deze eliteronde scoren tegen gastland Nederland. De Belgian Red Flames U17 gingen nadien toch onderuit! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In de andere wedstrijd die op hetzelfde ogenblik in Veen gespeeld werd verpletterde Portugal tegenstander Roemenië in de 2de helft. Roemenië moest op deze slotdag evenveel goals toestaan als in de vorige twee wedstrijden samen! Andreia Jacinto, Francisca Silva en Telma Encarnação waren alledrie tweemaal succesvol voor Portugal U17 dat ook nog succesvol was via Ana Isabel Teles en een owngoal van Adelina Rusu!

***Dit waren de uitslagen op de slotdag op donderdag 29 maart 2018 in groep 1:

België – Nederland 2-4 (rust: 2-2);
Doelpunten: 5′ Romée Leuchter 0-1, 11′ Romy Camps 1-1, 18′ Kirsten Van De Westeringh 1-2, 37′ Zenia Mertens 2-2 op strafschop, 47′ Romée Leuchter 2-3, 75′ Nikita Rudy Tromp 2-4.

Roemenië – Portugal 0-8 (rust: 0-1);
Doelpunten: 36′ Andreia Jacinto 0-1, 50′ Francisca Silva 0-2, 52′ Telma Encarnação 0-3, 62′ Francisca Silva 0-4, 65′ Ana Isabel Teles 0-5, 79′ Andreia Jacinto 0-6 op strafschop, 80′ + 3′ Adelina Rusu 0-7 owngoal, 80′ + 4′ Telma Encarnação 0-8.

De eindstand in groep 1:
1. Nederland 3-9 (8-2);
2. Portugal 3-6 (10-2);
3. België 3-3 (8-6);
4. Roemenië 3-0 (0-16);

Nederland plaatste zich dus als winnaar van groep 1 voor het EK 2018 dat van 9 tot en met 21 mei 2018 zal plaatsvinden in Litouwen dat als gastland eveneens aan de aftrap komt van deze eindronde. De andere landen die al zeker zijn van deelname aan het EK 2018 zijn Finland (winnaar groep 2), Spanje (winnaar groep 3), Italië (winnaar groep 4), Polen (winnaar groep 6) en titelverdediger Duitsland (winnaar groep 7). In groep 4 spelen Noorwegen (6 punten na 2 duels) en Engeland (4 punten na 2 duels) voor het laatste ticket voor het EK 2018 in Litouwen!

PS: Nog meegeven dat in een inhaalwedstrijd in de 2de klasse A Club Brugge thuis won tegen KSV Sottegem met 3-0!