Share

Over het Braziliaanse nationale voetbalteam zijn er tal van boeken geschreven, er zijn meerdere praatprogramma’s aan gewijd en er werden een veelvoud van documentaires over gemaakt. De Seleção Brasileira de Futebol spreekt immers altijd tot de verbeelding. Brazilië was in 1970 het eerste land dat voor de 3de keer de wereldbeker won in Mexico met sambavoetbal. Pelé werd een wereldster. Op de doorbraak van het vrouwenvoetbal was het toen wel nog even wachten. In het grootste land van Zuid-Amerika kwam die sport immers pas eind de jaren ’80 op gang maar niet getreurd want ook daar blonk na de eeuwwisseling plots iemand uit!

Brazilië na de winst op de Copa America Feminina 2018! Foto – (c) CBF

Opmerkelijk is dat As Canarinhas, het Braziliaanse nationale vrouwenvoetbalteam, pas op dinsdag 22 juli 1986 hun eerste officiële interland speelden. Ze verloren die tegen de Verenigde Staten in Italië met 2-1. Vijf jaar later stonden ze ook op het allereerste WK in China! waar ze de groepsfase niet overleefden en dat was ook in 1995 in Zweden het geval! In 1999 hadden ze met Sisleide de Amor Lima beter bekend als Sissi een doelpuntenmaker in de rangen. Zij scoorde net als de Chinese Sun Wen 7 goals op het WK in de Verenigde Staten en ze won zo als eerste Braziliaanse de Gouden Schoen! Brazilië werd toen 3de! Nog eens vier jaar later in 2003 speelde Marta Vieira da Silva voor het eerst mee op een WK. Ze lukte 3 doelpunten maar Brazilië sneuvelde in de kwartfinales. In 2004 verhuisde Marta naar Europa waar ze bij het Zweedse Umea IK als prof ging voetballen en op het einde van het jaar stond ze ook voor het eerst op het podium bij de verkiezing van wereldvoetbalster van het jaar. Ze werd eerst 3de, het jaar nadien 2de en vanaf 2006 won ze vijf keer op rij de belangrijkste individuele trofee op wereldvlak om nadien ook nog driemaal tweede te eindigden en 1 keer op de derde plaats. Zo stond ze als eerste vrouw maar liefst 11 jaar op rij op het podium!

Marta in het shirt van Brazilië op het WK 2011 in Mönchengladbach tegen Australië hier met Caitlin Foord. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het hoogtepunt met As Canarinhas kwam er in 2007 toen Marta eerst Brazilië voorbij de Verenigde Staten leidde, topschutster werd van het tornooi met 7 goals en ook uitgeroepen werd tot beste speelster! In het Hongkou Football Stadium in Shanghai verloor ze evenwel de WK-finale tegen de regerende wereldkampioen Duitsland (0-2). Ook op het WK 2011 in Duitsland en op het WK 2015 in Canada was Marta er bij maar in Duitsland verliet Brazilië het tornooi na de kwartfinales terwijl dat in Canada al na de achtste finales was!

Bekijk een goal van Marta op het WK 2007 in China dankzij FIFA TV:

Marta deed als international wat doelpunten betreft overigens beter dan Pelé. De legende van het Braziliaanse voetbal lukte 95 goals in 114 interlands. Marta evenaarde en verbeterde dat aantal op woensdag 9 december 2015 toen ze tijdens haar 100ste interland voor Brazilië in de Arena das Dunas in Natal 5 keer scoorde tegen Trinidad & Tobago en haar doelpuntentotaal voor Brazilië op 98 goals bracht. Inmiddels speelde ze 133 interlands waarin ze 110 keer raak trof en de speelster die tegenwoordig in de Verenigde Staten uitkomt voor Orlando Pride is ook nog altijd de topschutster aller tijden op het WK Vrouwenvoetbal met 15 goals in 4 wereldbekertornooien! Brazilië heeft overigens met Formiga, de ploeggenote van Belgian Red Flame Davinia Vanmechelen bij PSG, ook de speelster in de rangen die het record van 6 deelnames aan WK-eindrondes op haar naam heeft staan (samen met de Japanse Somare Hawa).

De Braziliaanse Formiga (links), hier op de foto met Erika na het winnen van de Franse beker 2019, is niet alleen de ploeggenote van Belgian Red Flame Davinia Vanmechelen, maar ook de speelster die het wereldrecord van aantal WK-eindtornooien op haar naam heeft staan! Foto – (c) PSG/Twitter Erika Cristiano

Sinds 1991 won Brazilië 7 keer de Copa America Feminina. Alleen in 2006 toen het tornooi in Argentinië werd gespeeld lukte dat niet. In 2018 in Chili gebeurde dat net als in Ecuador in 2010 met 7 overwinningen op rij! Het Braziliaanse nationale vrouwenvoetbalteam speelde ook 2 Olympische Finales namelijk in 2004 in Griekenland (2-1-verlies na verlengingen tegen de VS) en in 2008 in Peking (opnieuw verlies tegen de VS maar nu 1-0 na verlengingen). In 2016 werd het in eigen land (waar Neymar Junior Olympisch Goud won met de mannen) na een knap parcours en voor een bijzonder enthousiast publiek 4de, net als in 1996 in Atlanta en 2000 in Sydney! Het is inmiddels ook als eerste land al zeker van deelname aan het Olympische vrouwenvoetbaltornooi op de Olympische Spelen 2020 in Japan dat als gastland rechtstreeks geplaatst is!

Foto – (c) CBF

Terwijl de mannen op vrijdag 6 juli 2018 in Kazan voor de 5de keer tegenover mekaar staan speelde Brazilië in het vrouwenvoetbal nog nooit tegen België. De Belgian Red Flames kunnen hen dus eventueel volgend jaar ontmoeten op het WK 2019 in Frankrijk. Brazilië doet al zeker mee terwijl het team van bondscoach Ives Serneels zich nog altijd kan plaatsen. Mocht dat toch niet lukken dan zou een oefenwedstrijd in aanloop naar dat tornooi voor de Belgian Red Flames een mooie en interessante affiche zijn!

Voor nog meer over Brazilië en de Copa America Feminina 2018:
Vrouwenteam.be

Lees nog meer over Marta en haar doelpunten:
Sambafoot.com

Lees nog meer over Formiga en PSG:
Vrouwenteam.be

Luister ook nog naar Roland Duchâtelet over Marta recent op TVL:
TVL

Lees ook nog over België – Brazilië via:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Nog meegeven dat Brazilië afgelopen dinsdag 3 juli 2018 wereldkampioen werd in het militaire vrouwenvoetbal. Het won de WK-finale in Fort Bliss Texas (Verenigde Staten) tegen Zuid-Korea met 3-2!

Share