Share

In afwachting van de allereerste UEFA Women’s Europa League start op donderdag 20 september 2018 de groepsfase van de 10de editie van de UEFA Europa League met Standard, KRC Genk en RSC Anderlecht als Belgische vertegenwoordigers en F91 Diddeleng, de eerste club uit Luxemburg die zover komt!

Wie had dat ooit gedacht? F91 Dudelange – AC Milan in de groepsfase van de UEFA Europa League! Foto – (c) UEFA.com

In voetbal is alles mogelijk dus ook de aanwezigheid van een club uit Luxemburg in de UEFA Europa League. Het team van trainer Dino Toppmöller en voorzitter Flavio Becca, dat als kampioen van Luxemburg in de eerste kwalificatieronde van de UEFA Champions League 2018-19 niet voorbij het Hongaarse Mol Vidi FC uit Székesfehérvár (het voormalige Videoton) kwam, mag na het uitschakelen van FC Drita uit Kosovo (2-1-winst thuis, 1-1 uit), het Poolse Legia Warschau (1-2-winst uit, 2-2 thuis) en het Roemeense CFR Cluj (2-0-winst thuis en 2-3-winst uit) aan de slag in de groepsfase van de UEFA Europa League en dat meteen tegen AC Milan, een voormalig winnaar van de Europabeker voor landskampioenen (1963, 1969, 1989 en 1990) en van de UEFA Champions League (1994, 2003 en 2007). Met verder ook nog Betis Sevilla en Olympiacos Piraeus in de groep kreeg Dudelange affiches waar de Belgische clubs ongetwijfeld van droomden. Bekerwinnaar Standard, KRC Genk en RSC Anderlecht kregen immers tegenstanders die minder bekend en gerenommeerd zijn. Standard begint straks op Sevilla, KRC Genk opent thuis tegen het Zweedse Malmö en RSC Anderlecht start op bezoek bij Spartak Trnava in Slovakije.

Alle ploegen en alle groepen in de UEFA Europa League 2018/19! Foto – (c) UEFA.com

Ondertussen is de UEFA wel bezig met het opnieuw in het leven roepen van een derde Europese beker bij de mannen (in 1999 werd de Beker voor bekerwinnaars afgeschaft) maar op een tweede Europese competitie bij de vrouwen, een UEFA Women’s Europa League of UEFA Women’s Cup Winners Cup naast de UEFA Women’s Champions League, is het nog altijd wachten. Het zorgt ervoor dat de Belgische bekerwinnaar (bijvoorbeeld Lierse SK in 2015 en 2016, KAA Gent in 2017 en Standard dit jaar) en ook heel wat bekerwinnaars uit buitenlandse competities van belangrijke wedstrijden met inzet verstoken blijven.

Sevilla won op woensdag 18 mei 2016 in het Zwitserse Basel als eerste club voor de 3de keer de UEFA Europa League! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Nog meegeven dat in 9 edities (sinds de UEFA Europa League de opvolger werd van de UEFA Cup in het seizoen 2009/10) slechts 5 clubs deze trofee wisten te veroveren. De Spaanse clubs Sevilla (2014, 2015 en 2016) en Atlético Madrid (2010, 2012 met Thibaut Courtois in de goal en 2018) deden dat elk 3 keer! FC Porto lukte het als enige Portugese club in 2011 (in een nationaal duel tegen SC Braga in Dublin) terwijl uit Engeland zowel Chelsea (in 2013 in Amsterdam) als Manchester United (in 2017), de trofee mee naar huis mochten nemen. Dit jaar is de finale op woensdag 29 mei 2019 in het Olympisch Stadion van Baku in Azerbeidzjan!

Chelsea was in 2013 met een vanuit de tribune toekijkende Eden Hazard de eerste Engelse winnaar van de UEFA Europa League! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Volg alle wedstrijden van de 1ste speeldag in de UEFA Europa League 2018-19 via:
UEFA.com – UEFA Europa League 2018-19

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share