Share

Op woensdag 15 januari 2020 heeft Belgian Red Flame Tessa Wullaert in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs haar derde Gouden Schoen gewonnen. De allereerste winnares van de vrouwelijke trofee die ook vorig jaar met het goud naar huis ging volgt daarmee op de nog jonge erelijst van de meest begeerde prijs in het Belgische vrouwenvoetbal voor het eerst zichzelf op.

Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Uit de 10 genomineerden van deze vierde editie mochten er uiteindelijk opnieuw drie Belgian Red Flames op de stoel bij VTM-presentator Maarten Breckx plaatsnemen en in vergelijking met vorig jaar zat daar in het midden met Tine De Caigny, de Belgian Red Flame van het jaar die voor landskampioen RSC Anderlecht uitkomt en recent als eerste vrouw vijf keer scoorde in één wedstrijd voor het Belgische nationale vrouwenteam tegen Litouwen op weg naar het EK 2021 in Engeland, wel een nieuw gezicht. Links en rechts van haar de twee eerdere winnaressen respectievelijk Janice Cayman (sinds dit seizoen uitkomend voor Olympique Lyonnais) die één keer won en Tessa Wullaert (Manchester City) die al twee keer won. De vraag was uiteraard of Tine De Caigny voor het eerst kon winnen dan wel of Janice Cayman met een tweede Gouden Schoen de ex-speelster van SV Zulte Waregem, dat enkele uren eerder officieel aankondigde dat het volgend seizoen in de Super League van het vrouwenvoetbal gaat meedoen, kon evenaren.

Janice Cayman, een vaste waarde voor het podium van de Gouden Schoen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Een spannend moment dus in Puurs voor de drie betrokkenen en bij de inmiddels meerdere volgers van het Belgische vrouwenvoetbal. De aankondiging nam alle twijfel weg en even later mocht Tessa Wullaert uit handen van DJ Dimitri Vegas haar derde Gouden Schoen uit haar voetbalcarrière onder applaus van het publiek komen ophalen.

Tine De Caigny van RSC Anderlecht eindigde voor het eerst in de top 3! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Opmerkelijk was dat Tessa Wullaert dit keer 220 punten verzamelde, het hoogste aantal ooit bij de vrouwen (dat zijn er 4 meer dan de 216 toen Janice Cayman twee jaar geleden won) en ze won ook met het grootste verschil ooit in de nog prille geschiedenis van deze trofee (52 punten dit jaar tegenover 34 vorig jaar). Janice Cayman eindigde voor de derde keer als tweede met 168 punten terwijl Tine De Caigny na een 9de plaats bij de tweede editie, een 6de plaats vorig jaar nu na Aline Zeler en Davina Philtjens, die twee jaar na mekaar derde werd, nog maar de derde speelster is die naast Tessa Wullaert en Janice Cayman op het podium eindigde. Nog meegeven dat Kassandra Missipo van bekerhouder KAA Gent Ladies, de winnares van de Sparkle van vorig seizoen en inmiddels het gezicht van de strijd tegen het racisme in het voetbal maar ook daarbuiten, dit keer vierde werd met 98 punten (vorig jaar eindigde zij bij haar eerste nominatie 8ste). Julie Biesmans, die afgelopen zomer overstapte van Bristol City naar PSV Eindhoven, schaarde zich dan weer na een jaar afwezigheid bij de genomineerden voor het eerst in de top 5. Eerder eindigde de ex-Belgisch landskampioene met de vrouwelijke Rouches op een 6de plaats (1ste editie) en een 7de plaats (tweede editie). 

Luister naar Tessa Wullaert (Manchester City) dankzij Vrouwenteam TV:

Dit was de eindstand dit jaar:

1. Tessa Wullaert (Manchester City) 220 punten;

2. Janice Cayman (Montpellier HSC, Olympique Lyonnais) 168 punten;

3. Tine De Caigny (RSC Anderlecht) 124 punten;

4. Kassandra Missipo (KAA Gent Ladies) 98 punten;

5. Julie Biesmans (Bristol City, PSV Eindhoven) 88 punten;

6. Davina Philtjens (Fiorentina) 66 punten;

7. Laura De Neve (RSC Anderlecht) 62 punten;

8. Ella Van Kerkhoven (RSC Anderlecht, Inter Milaan) 57 punten;

9. Laura Deloose (RSC Anderlecht) 27 punten; 

10.Elena Dhont (KAA Gent Ladies) 20 punten;

Hans Vanaken (Club Brugge) mag voor het tweede jaar op rij de Gouden Schoen in ontvangst nemen van jawel Vincent Kompany (RSC Anderlecht). Nu zondag 19 januari 2020 staan beiden tegenover mekaar in de Jupiler Pro League in het Lotto Park in Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Bij de mannen was de grote favoriet Hans Vanaken (Club Brugge) en hij won ook de 66ste editie met 322 punten. De Limburger van blauw-zwart kreeg de trofee uit handen van Vincent Kompany (RSC Anderlecht). Hij hield Dieumerci Mbokani (Royal Antwerp FC) met 303 punten en Ruslan Malinovksiy (van landskampioen KRC Genk maar inmiddels uitkomend voor Atalanta Bergamo) met 220 punten, allemaal gekregen als winnaar van de eerste ronde, achter zich. Zo veroverde Club Brugge als eerste club ooit in de geschiedenis vier keer op rij de Gouden Schoen!

Zowel Tessa Wullaert als Hans Vanaken wonnen voor het tweede jaar op rij de Gouden Schoen! Ze treden toe tot een select clubje Rode Duivels die dat in de vorige eeuw al deden! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Tessa Wullaert en Hans Vanaken zijn de vierde en de vijfde Belgische voetballer die twee keer op rij de Gouden Schoen hebben gewonnen. Rode Duivels Paul Van Himst (1960, 1961), Wilfried Van Moer (1969, 1970) en Jan Ceulemans (1985, 1986) deden het hen voor!

Bekijk de fotoreportage rond de Gouden Schoen van Dirk Vuylsteke:

Sportpix.be

Lees meer over SV Zulte Waregem dat aan de Super League gaat meedoen:

https://www.essevee.be/nl/team-essevee/nieuws/dames-a-treden-toe-tot-de-super-league

Voor meer over het gala van de Gouden Schoen kan U terecht op:

Het Laatste Nieuws

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

PS: Nog meegeven dat de Panini-stickers  met alle laureaten van de Gouden Schoen 2020 dus ook die van Tessa Wullaert gratis bij de weekendeditie van Het Laatste Nieuws te vinden zullen zijn en dat nu zaterdag 18 januari 2020.

Share