Share

Edson Arantes do Nascimento, kortweg Pelé, de absolute koning van het voetbal, is op donderdagochtend 29 december 2022 in het Albert Einstein-ziekenhuis in het Braziliaanse Sao Paulo op 82-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van darmkanker. Brazilië en de hele voetbalwereld zijn in rouw.

Pelé wordt door velen beschouwd als de beste voetballer aller tijden. Hij won in het verleden maar liefst 3 keer de wereldbeker met Brazilië. Dat gebeurde een eerste keer toen hij nog maar 17 jaar was in 1958 in Zweden, een tweede keer in 1962 in Chili en een derde keer in 1970 in Mexico. Pelé scoorde in totaal 1.281 doelpunten (waaronder 12 op een WK-eindronde) in 1363 wedstrijden waarbij ook de vriendschappelijke duels zijn meegerekend. Hij staat met die cijfers als recordhouder in het Guiness Book of Records. Hij speelde voor Santos FC in clubverband, kwam 92 keer uit voor Brazilië en trok naar New York Cosmos in de Verenigde Staten waar hij in 1977 zijn voetbalcarrière beëindigde. Met 77 doelpunten is hij nog altijd de topschutter aller tijden van de Seleçao, het Braziliaanse nationale voetbalelftal, samen met Neymar Jr die dat aantal heel recent op vrijdag 9 december 2022 met een goal tegen Kroatië op het WK 2022 in Qatar evenaarde.

Na zijn voetballoopbaan was Pelé ook nog even actief als politicus maar hij was vooral een mediapersoonlijkheid bekend bij iedereen. In de voorbije jaren sukkelde hij met een kwakkelende gezondheid. Hij werd hoe langer hoe meer in het ziekenhuis opgenomen met nierstenen, prostaatkanker, een darmtumor, infecties. Ook tijdens het voorbije WK 2022 in Qatar moest hij plots weer richting het ziekenhuis en toen kon men al tussen de regels lezen dat het wellicht zijn laatste ziekbed zou zijn. Hij overleed er uiteindelijk ook in het bijzijn van zijn dochter Kely en zijn naasten.

Nog meegeven dat Pelé ook oog en lof had voor het vrouwenvoetbal. Hij zei ooit dat hij blij was dat hij het in zijn carrière nooit had moeten opnemen tegen de Amerikaanse voetballegende Mia Hamm en toen zijn landgenote Marta tijdens Tokyo 2020 op haar vijfde opeenvolgende Olympisch tornooi wist te scoren verstuurde hij een bericht via Instagram met de melding dat haar prestatie veel meer dan een persoonlijk record was. Het was volgens hem een moment dat miljoenen atleten van tal van sporten die wereldwijd vechten voor erkenning verder zou blijven inspireren. Hij feliciteerde haar daarbij voor haar traject en zei haar dat ze meer dan een voetbalspeelster was: ‘Met je talent werk je mee aan het creëren van een betere wereld waarin vrouwen meer plaats veroveren.’

Ook Marta kreeg meer dan eens een compliment van Edson Arantes do Nascimento! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Lees nog meer hierover via:

The 18.com

Bekijk enkele goals van Pelé via:

Bekijk ook nog dit verhaal van CNN:

Bekijk de aankondiging via BBC News:

En bekijk de speciale uitzending van L’Equipe vlak nadat het nieuws bekend werd:

En lees over Pelé zelf via:

Website BBC Sport

en via:

L’Equipe

Voor interviews met Belgische en internationale speelsters kan U terecht op:
Vrouwenteam TV

 

 

 

 

 

 

 

Share