Share

Vrijdag 13 januari 2023 is een bijzonder belangrijke dag voor het Belgische vrouwenvoetbal want na Yana Daniëls, Julie Biesmans, Lorca Van De Putte, Tessa Wullaert en Justine Vanhavermaet mag nu ook Amber Tysiak gaan proeven van voetbal op het hoogste niveau in Engeland. De Limburgse maakt na twee en een half jaar OHL Women de overstap naar West Ham United.

Amber Tysiak op 27 augustus 2016 met KRC Genk Ladies op bezoek bij KSK Voorwaarts Zwevezele in de Beker van BelgIë! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Oorspronkelijk voetballend voor KFC Helson Helchteren begon Amber Tysiak (22) als verdedigende middenvelder bij het beloftenteam van KRC Genk Ladies voordat ze later bij de Limburgse trots een nieuwe positie centraal in de verdediging innam. Haar opmerkelijke prestaties brachten haar eerst bij OH Leuven en vervolgens bij het nationale team. Vanaf het moment dat Amber Tysiak begin 2021 voor het eerst geselecteerd werd voor het eerste elftal van de Belgian Red Flames (ze debuteerde op donderdag 18 februari 2021 in het Koning Boudewijnstadion tegen Nederland) werd haar naam in verband gebracht met een vertrek naar het buitenland. Ze was op dat moment al uitgegroeid tot een speelster met een goede visie op het spel, een gracieuze speelstijl, een goede techniek en sterke passing.

Blij na een kopbaldoelpunt tegen KRC Genk Ladies op zaterdag 16 oktober 2021 na een assist van Luna Vanzeir. Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Doordat ze in maart van 2022 bij OHL Women de adductoren in haar rechterbeen scheurde was ze niet meteen helemaal topfit voor het toernooi in Engeland. Ze had op dat UEFA Women’s Euro 2022 bij haar invalbeurt in de tweede wedstrijd van de groepsfase van de Belgian Red Flames tegen Frankrijk ook nog eens de pech dat ze uit het veld gestuurd werd met een rode kaart, slachtoffer van een reglement, een overijverige VAR en een scheidsrechter zonder persoonlijkheid! Ook bij haar invalbeurt in de belangrijke barragewedstrijd uit tegen Portugal kreeg ze op aangeven van de VAR een rode kaart waardoor ze plots veel negatieve kritiek oogstte en als een soort oorzaak van alle kwaad werd bestempeld.

Amber Tysiak aan de bal voor de Belgian Red Flames tijdens de voorbereiding op het EK 2022 in Engeland! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Inmiddels is Amber Tysiak (20ste interland tegen Slovakije en 5 doelpunten voor de Belgian Red Flames) echter terug een elegante voetbalster geworden met haar bekende kwaliteiten. Ze krijgt de kans om in de sinds kort een van de opgewaardeerde competities in het vrouwenvoetbal wereldwijd, de Barclays Women’s Super League, naam te maken. Paul Konchesky, de coach van het vrouwelijke West Ham United, liet zijn oog op haar vallen waardoor ze vanaf 2023 nu in Londen kan gaan wonen in een nieuwe omgeving om daar verder te bouwen aan haar voetbalcarrière. Een mooiere uitdaging om als sporter het nieuwe jaar te beginnen is er wellicht niet.

Nieuwe uitdaging in Engeland bij West Ham United! Foto – (c) West Ham United

Lees nog meer hierover via:

Website West Ham United

En via:

Website OH Leuven

En via:

Sporza.be

Lees ook nog over de Barclays Women’s Super League via:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 

Met Lenie Onzia, die ooit bij de jeugd van Arsenal voetbal speelde. Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

PS: Yana Daniëls voetbalde bij Bristol City en tegenwoordig bij Liverpool, Julie Biesmans kwam uit voor Bristol City net als Lorca Van De Putte, Tessa Wullaert koos voor Manchester City en Justine Vanhaevermaet is aan haar tweede seizoen bezig bij Reading. Ook niet vergeten dat de eind vorig seizoen gestopte Lenie Onzia ooit bij de jeugd van Arsenal voetbalde.

Share