Share

Op woensdag 13 april 2011, vandaag 10 jaar geleden, werd er voor het eerst een wedstrijd in de FA Women’s Super League gespeeld, het begin van de professionele competitie in het Engelse vrouwenvoetbal.

Gilly Flaherty, hier op dinsdag 20 september 2016 aan de bal in Leuven voor Engeland in een EK-kwalificatiewedstrijd tegen de Belgian Red Flames. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Het openingsduel was een wedstrijd tussen Chelsea en Arsenal op de Tooting and Mitcham FC’s Imperial Fields waarbij Gilly Flaherty, tegenwoordig uitkomend voor West Ham United, destijds voor de regerende Engelse landskampioen Arsenal na 33 minuten het allereerste doelpunt in deze competitie en de enige goal van die Londense derby scoorde.

U kan een samenvatting van dit duel bekijken dankzij:

De FA WSL werd in de eerste zes jaar in de zomer gespeeld maar vanaf 2017-18 werd het opnieuw een wintercompetitie zoals bij de mannen met wedstrijden vanaf september tot mei.

Foto – (c) FA WSL

De landstitels gingen achtereenvolgens naar Arsenal (2011, 2012), Liverpool (2013, 2014), Chelsea (2015), Manchester City (2016), Chelsea (2017-18), Arsenal (2018-19) en vorig seizoen toen het coronavirus spelbreker was Chelsea (2019-20). De voorlopige topschutster aller tijden is de Oranje Leeuwin Vivianne Miedema met 59 goals. In die tien jaar hebben met Yana Daniëls (Bristol City en Liverpool), Julie Biesmans (Bristol City), Lorca Van De Putte (Bristol City) en Tessa Wullaert (Manchester City) ook enkele Belgian Red Flames aan die competitie deelgenomen. Lenie Onzia speelde in het seizoen 2007-08 ook in Engeland bij de beloften van Arsenal. terwijl op dit ogenblik ook belofte Léa Cordier (ex-Standard) bij de jeugd van Brighton & Hove Albion speelt.

Een ploegfoto van de Belgian Red Flames op zaterdag 26 oktober 2013 in het Griekse Livadia. Op de voorste rij vinden we de vier speelsters die in de Engelse FA WSL uitkwamen: Julie Biesmans (20), Lorca Van De Putte (5), Tessa Wullaert (9) en Yana Daniëls (21). Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De FA WSL kende in de voorbije jaren ook wat groeipijnen maar met de jaren kwam er meer erkenning en inmiddels is de competitie wel uitgegroeid tot een professionele competitie in de correcte betekenis van het woord. Professioneel betekent hier (in tegenstelling tot wat op dit moment in België het geval is) wel degelijk echt professioneel want in de licentievoorwaarden om te mogen deelnemen aan deze competitie staat inmiddels dat alle speelsters bij de deelnemende clubs prof moeten zijn, een maandloon moeten ontvangen en er geen andere job mogen op nahouden. Dat betekent ook dat er een degelijke en controleerbare financiële structuur moet voorgelegd worden aan de Engelse Voetbalbond FA vooraleer er mag aangetreden worden. Misschien dat er voor de groei van het Belgische vrouwenvoetbal hieruit lessen kunnen getrokken worden.

Foto – (c) FA WSL

Het vrouwenvoetbal kwam in het voorbije decennium (2010-2020) vaker op televisie dan voorheen. De jaarlijkse finale van de Engelse beker, de FA Women’s Cup kreeg een vaste plaats in het televisieschema op BBC, terwijl de competitie ook meer aandacht kreeg via BT Sport, livestreams en samenvattingen op BBC in de Women’s Football Show. In maart 2021 kondigde de FA WSL bovendien aan dat er een nieuw televisiecontract voor het Engelse vrouwenvoetbal werd afgesloten voor drie jaar. Vanaf het seizoen 2021-22 is er een akkoord met Sky Sports en de BBC. Sky Sports gaat 44 wedstrijden per seizoen rechstreeks uitzenden terwijl er nog 22 duels zullen getoond worden op de kanalen van BBC (18 daarvan zouden op BBC One of BBC Two worden uitgezonden). Alle andere duels worden gestreamd op de FA Player, het internetplatform. De deal is met de geschatte 8 miljoen pond per jaar (dat is omgerekend 9.250.460 miljoen euro) de grootste televisiedeal ooit en het is ook de allereerste keer dat de rechten van de FA WSL volledig los van het mannenvoetbal werden verkocht.

U kan de Barclays FA WSL volgen via:

Fb Barclays FAWSL

en via:

Website Womenscompetitiions.thefa

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

 

 

 

 

 

Share