Op zaterdag 22 april 2023, vier dagen nadat Real Madrid bij de mannen op bezoek was gekomen, won FC Barcelona dankzij een schitterend doelpunt van de Noorse Caroline Graham Hansen met het kleinste verschil op bezoek bij Chelsea waardoor het een goeie uitgangspositie heeft om zich op donderdag 27 april 2023 in het eigen Camp Nou voor de vierde keer te plaatsen voor de finale van de UEFA Women’s Champions League.

UEFA Women’s Champions League op zaterdagmiddag op Stamford Bridge in concurrentie met de Premier League! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

Ondanks de ruime keuze om wedstrijden te gaan bekijken in Londen op deze zaterdagnamiddag (*) mocht Chelsea op Stamford Bridge een nieuw toeschouwersrecord noteren voor deze halve finale van de UWCL thuis tegen FC Barcelona. 27.697 mensen vonden dit duel belangrijker dan bijvoorbeeld een Fulham – Leeds United die op hetzelfde moment even verderop op Craven Cottage in de Premier League werd gespeeld. Het toont vooral aan welke vlucht omhoog het vrouwenvoetbal ondertussen wat dat betreft heeft genomen zeker ook in Engeland waar zoiets zeg maar drie jaar terug nog ondenkbaar was. En die fans kregen al snel een prachtige goal te zien. De Noorse Caroline Graham Hansen rukte vanop rechts op richting strafschopgebied van ‘The Blues’, ze ontweek Melanie Leupolz waarna ze met links de perfecte draaibal voorbij Ann-Kathrin Berger, vorige maand nog de heldin in de strafschoppenreeks tegen Olympique Lyonnais, krulde (0-1, 4de minuut). Net als in de finale op zondag 16 mei 2021 in het Zweedse Göteborg (toen stond het al na 33 seconden op achterstand) kreeg Chelsea dus vroeg een doelpunt tegen van FC Barcelona. In afwezigheid van de geblesseerde centrale verdedigers Millie Bright en Kadeisha Buchanan mocht het ergste gevreesd worden. Net voor het kwartier stelden opnieuw Hansen en ook de Braziliaanse Geyse de doelvrouw van Chelsea op de proef maar FC Barcelona liep niet verder uit. Vervolgens kwam Chelsea stilaan in de wedstrijd. Sam Kerr zag haar schot geblokt door Irene Paredes waarna doelvrouw Panos voor het eerst op de proef werd gesteld. Vier minuten later lanceerde Melanie Leupolz de Australische Sam Kerr. Haar voorzet bereikte Guro Reiten die knap afwerkte. De gelijkmaker leek na deze mooie aanval een feit maar jammer genoeg voor Chelsea stond Kerr buitenspel (25ste minuut). Het gaf Chelsea hoop en vier minuten later opnieuw bijna een goal. Kerr kopte dit keer een bal van Maren Mjelde door, Guro Reiten ging voorbij doelvrouw Panos maar Lucy Bronze kon alsnog met haar lichaam de gelijkmaker uit doel houden (29ste minuut). Het bleef 0-1 tot aan de rust.

Foto – (c) Vrouwenvoetbal / MaMPict

In de tweede helft ging Chelsea op zoek naar de gelijkmaker. De ingevallen Lauren James probeerde het al vroeg met een schot zonder Sandra Panos echt te kunnen bedreigen (53ste minuut). Net voor het uur was Geyse op aangeven van Salma Paralluelo gevaarlijk maar Berger kreeg haar schot onder controle (59ste minuut). Daarna volgde aan de overkant een kopbal in de zestien van de Schotse Erin Cuthbert maar iets te zwak om Panos te verslaan (64ste minuut). Ex-atlete Salma Paralluelo mikte in het slotkwartier nog eens op doel (79ste minuut), de ingevallen Marta Torréjon kopte nog een hoekschop van Mapi Leon tegen de paal (82ste minuut) en Fridolina Rolfö nam doelvrouw Berger nog eens onder vuur maar zij redde in hoekschop (89ste minuut). De overwinning van FC Barcelona in deze heenwedstrijd kwam mede door het in de tweede helft organisatorisch sterk spelende team van coach Jonatan Giráldez niet meer in gevaar. Een minpunt was wel dat het na de pauze nog Engels international Lucy Bronze met een knieblessure verloor.

Alexia Putellas was als toeschouwer mee bij FC Barcelona! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

Alexia Putellas, tweevoudig winnares van alle mogelijke trofeeën de voorbije twee jaar, zat mee op de invallersbank. Nog niet als reserve wel als toeschouwer. Ze veerde nu en dan eens recht vol vuur en enthousiasme om haar team naar de overwinning te schreeuwen. In de terugwedstrijd op donderdag 27 april 2023 maakt zij mogelijk haar comeback. Bij Chelsea mocht de Deense Pernille Harder na 84 minuten haar terugkeer vieren toen ze Guro Reiten kwam aflossen. Ook zij kijkt uit naar die belangrijke terugwedstrijd in dat immense stadion!

Bekijk een samenvatting van Chelsea – FC Barcelona dankzij DAZN:

Luister naar Keira Walsh (FC Barcelona en Engeland) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Johanna Rytting Kaneryd (Chelsea en Zweden) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Pernille Harder (Chelsea en Denemarken) dankzij Vrouwenteam TV:

Voor nog meer over de halve finales in de UEFA Women’s Champions League 2022/23:

(*) Op deze zaterdag 22 april 2023 kon je naast Chelsea WFC – FC Barcelona (Halve finale UWCL) en Fulham – Leeds United (Premier League) in Londen ook nog terecht voor Crystal Palace – Everton, Brentford – Aston Villa (Premier League), Charlton Athletic – Morecambe FC (League One), AFC Wimbledon – Swansea City en Leyton Orient – Crewe Alexandra (League Two), Dagenham & Redbridgde FC – Halifax Town (National League) en zelfs nog Manchester City – Sheffield United (Halve finale FA Cup op Wembley).