Share

Voor de tweede keer dit seizoen wonnen op één en dezelfde speeldag alle thuisploegen, we noteerden ook de snelste goal van het seizoen en het eerste doelpunt van een doelvrouw. Verder eindigde voor de tweede keer in deze competitie een team een wedstrijd met negen.

De 10de speeldag kende een opvallend begin. Nog voor er elders was afgetrapt stond de ploeg die nog niet scoorde dit seizoen al op voorsprong. Na 27 sekonden wedstrijd had Kimberley Obasogie, met een boogbal in het straatje gestuurd door Petra Baldewijns en beheerst binnengetrapt, inderdaad het eerste competitiedoelpunt van het seizoen gescoord voor OH Leuven in de eerste wedstrijd onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Niki Decock. Van een fenomenale start gesproken. OH Leuven bleef in de eerste helft de betere ploeg en het dwong met een schot van Jana Janssens doelvrouw Lynn Senaeve tot een mooie redding in hoekschop. In de tweede helft probeerde Heist terug te slaan en een kwartier voor tijd kreeg het daarvoor de beste kans met een strafschop maar Nele Eurlings trapte de bal over het doel. Even later mikte diezelfde Nele Eurlings nog op de lat en was er ook nog een knappe redding van Rani Coenen op een poging van Bénédicte Rifflart. OH Leuven boekte dus met het eerste competitiedoelpunt meteen ook de eerste overwinning van het seizoen en de vreugde was na afloop van dit duel aan de Korbeekdamstraat dan ook bijzonder groot!

Kimberley Obasogie zorgde met haar eerste doelpunt van het seizoen meteen ook voor de eerste driepunter voor OH Leuven in de Super League! Foto - Dirk Vuylsteke

Kimberley Obasogie zorgde met haar eerste doelpunt van het seizoen meteen ook voor de eerste driepunter voor OH Leuven in de Super League! Foto – Dirk Vuylsteke

Ondertussen had Standard voor de derde keer dit seizoen al (een keer in de Super League en meest recent nog in de Beker van België) afstand genomen van DVC Eva’s Tienen, dat na 42 minuten met tien verder moest na de uitsluting van doelvrouw Louise Van Den Bergh. Aline Zeler kwam door haar vroeg doelpunt op 12 competitiegoals dit seizoen terwijl Sanne Schoenmakers haar doelpuntentotaal met een dubbel waaronder een strafschop op 10 bracht. Net na het uur zorgde Audrey Demoustier voor een vierde Luiks doelpunt terwijl Sarah Wijnants helemaal op het einde haar eerste competitiegoal in de Super League lukte!

Sanne Schoenmakers met twee goals bepalend in de thuiswinst van Standard tegen DVC Eva's Tienen. Foto - Dirk Vuylsteke

Sanne Schoenmakers met twee goals bepalend in de thuiswinst van Standard tegen DVC Eva’s Tienen. Foto – Dirk Vuylsteke

De topaffiche tussen RSC Anderlecht en Lierse werd een boeiend spektakel. Lierse probeerde met combinatievoetbal vrouwelijk paars-wit achteruit te dringen maar het zag iets over het kwartier Heleen Jaques met een mooie kopbal scoren na een voorzet van Solange Carvalhas. Onmiddellijk na de rust zorgde de Portugese pocketspeelster met een actie die bij haar begon en via Noémie Gelders en Lola Wajnblum opnieuw bij haar terechtkwam voor het tweede doelpunt van de thuisploeg. Vervolgens zorgde de sterk keepende Diede Lemey voor drie beslissende tussenkomsten bij mogelijkheden van Lierse voor Jana Coryn en tweemaal Justine Vanhaevermaet. Op iets meer dan een kwartier voor het einde velde Laura Deloose dan met een afstandschot het definitieve verdict. De score had nog hoger kunnen oplopen maar een vrije trap van Laura De Neve trof nog de paal.

Heleen Jaques zette met haar eerste doelpunt in de Super League RSC Anderlecht op weg naar thuiswinst  in de topaffiche tegen bekerwinnaar Lierse. Foto - David Catry

Heleen Jaques zette met haar eerste doelpunt in de Super League RSC Anderlecht op weg naar thuiswinst in de topaffiche tegen bekerwinnaar Lierse. Foto – David Catry

In een belangrijk onderling duel voor het vierde en laatste ticket voor de play-offs richting Belgische landstitel ontving KAA Gent Ladies in Oostakker Ladies Genk. De hoofdrol was weggelegd voor Amber Maximus, die voor het eerst drie keer in één wedstrijd scoorde in de Super League. Zij bracht de vrouwelijke Buffalo’s op voorsprong nadat ze een hoekschop van Margaux Van Ackere binnenkopte (1-0). Stevie Malagrida kon de bezoekers met haar derde doelpunt van het seizoen evenwel langszij brengen (1-1). Maar Amber Maximus werd dan diep gestuurd, ze kapte twee Genkse verdedigers uit en legde de bal voor haar rechtervoet. Het schot van net buiten de grote rechthoek ging over doelvrouw Chloé Bellavia tegen de netten (2-1). Het werd nog voor de rust 3-1 vanop de strafschopstip. Kassandra Missipo ging alleen door richting het Genkse doel, ze kapte de bezoekende doelvrouw uit maar ze werd door haar onderuit gehaald. Genk moest met tien verder want Chloé Bellavia kreeg rood en Nicky Evrard, de doelvrouw van KAA Gent Ladies, trapte de strafschop feilloos binnen in de rechterhoek. Een keeper die scoorde dat was een primeur voor de Super League! Ladies Genk kwam na de rust dan met negen te staan na een tweede gele kaart en dus rood voor Nathalie Weytjens. Het was van de eerste speeldag geleden dat dit gebeurde. Het overkwam destijds Heist in de thuiswedstrijd tegen diezelfde vrouwelijke Buffalo’s. Amber Maximus lukte tenslotte nog haar derde doelpunt van de avond. Ze werd weer diep gestuurd en trapte de bal met rechts tussen de benen van de invallersdoelvrouw binnen (4-1).

Nicky Evrard van KAA Gent Ladies is de eerste doelvrouw die een goal lukt in de Super League! Foto - Dirk Vuylsteke

Nicky Evrard van KAA Gent Ladies is de eerste doelvrouw die een goal lukt in de Super League! Foto – Dirk Vuylsteke

Door de winst staat KAA Gent Ladies nu heel stevig op de vierde plaats met 16 punten uit 10 wedstrijden. De kloof met Ladies Genk en KSK Heist werd vergroot tot 7 punten. DVC Eva’s Tienen volgt op 8 punten. Met nog 4 wedstrijden na nieuwjaar voor de boeg hebben de vrouwelijke Buffalo’s een optie genomen op een ticket voor Play-Off 1 maar mathematische zekerheid is er wel nog niet. OH Leuven komt ondanks de eerste winst van het seizoen niet meer in aanmerking voor Play Off 1. Het is door de winst van KAA Gent Ladies veroordeeld tot het spelen van de play-offs tegen de degradatie.

In de top van het klassement verstevigde RSC Anderlecht, door de winst thuis tegen Lierse, de eerste plaats. Het heeft nu twee punten voorsprong op Standard en vier op Lierse, dat voor het eerst in de Super League verloor.

Er werd op deze 10de speeldag 15 keer gescoord waardoor het gemiddelde nu op 13,2 goals per speeldag ligt en 3,3 per wedstrijd. Jana Coryn (Lierse) en Aline Zeler (Standard) staan samen aan de leiding in de stand van de topschutters. Sanne Schoenmakers (Standard) en Amber Maximus (KAA Gent Ladies) volgen op de derde plaats op 2 eenheden van het leidersduo. De Portugese Solange Carvalhas (RSC Anderlecht) vervolledigd de top vijf met 8 doelpunten uit 10 duels.

Er werden ook voor de vijfde keer dit seizoen rode kaarten getrokken. Net als op de 1ste en de 9de speeldag waren dat er 2. Het totaal aantal rode kaarten staat na 10 speeldagen op 8 en de helft daarvan staan bij Ladies Genk genoteerd. Bij KSK Heist werden 2 speelsters uitgesloten, bij Lierse en Standard elk 1.

Voor alle ploegen in de Super League staat de winterstop nu voor de deur. Er wordt pas opnieuw voetbal gespeeld in deze nieuwe competitie op vrijdag 12 februari 2015 met een duel tussen Lierse en KAA Gent Ladies. Op zaterdag 13 februari 2015 staan dan met KSK Heist-Standard, Ladies Genk-OH Leuven en DVC Eva’s Tienen-RSC Anderlecht de andere duels van de 11de speeldag op het programma. De week voordien, het weekend van 6 februari 2015, staan de kwartfinales van de Beker van België op het programma. Voor de jaarwisseling kan U wel nog het 5de internationaal indoortornooi met boarding, stilaan een traditie in het Belgische vrouwenvoetbal, gaan bekijken. Dit keer gaat dit evenement door in de gloednieuwe sporthal van Genk op zaterdag 26 en zondag 27 december 2015! U komt toch ook?

Dit waren alle doelpuntenmakers op de 10de speeldag:

OH Leuven – KSK Heist 1-0 (rust: 1-0);
Doelpunt: 1′ Kimberley Obasogie 1-0.
Bijzonderheid: 75′ Nele Eurlings mist strafschop voor KSK Heist (over het doel dat verdedigd werd door Rani Coenen).

Standard – DVC Eva’s Tienen 5-0 (rust: 2-0);
Doelpunten: 8′ Aline Zeler 1-0, 42′ Sanne Schoenmakers 2-0 op strafschop, 53′ Sanne Schoenmakers 3-0, 61′ Audrey Demoustier 4-0, 88′ Sarah Wijnants 5-0.
Rode kaart: 42′ Louise Van Den Bergh (DVC Eva’s Tienen).

RSC Anderlecht – Lierse 3-0 (rust: 1-0);

Doelpunten: 18′ Heleen Jaques 1-0, 46′ Solange Carvalhas 2-0, 74′ Laura Deloose 3-0.

KAA Gent Ladies – Ladies Genk 4-1 (rust: 3-1);
Doelpunten: Amber Maximus 1-0, Stevie Malagrida 1-1, Amber Maximus 2-1, Nicky Evrard 3-1 op strafschop, Amber Maximus 4-1.
Rode kaarten: Chloë Bellavia (Ladies Genk), Nathalie Weytjens (Ladies Genk).

Dit is de stand na de 10de speeldag in de Super League:
1. RSC Anderlecht 10-25 (24-2);
2. Standard 10-23 (43-7);
3. Lierse 10-21 (17-7);
4. KAA Gent Ladies 10-16 (18-14);
5. Ladies Genk 10-9 (12-20) (3+);
6. KSK Heist 10-9 (7-18) (2+);
7. DVC Eva’s Tienen 10-8 (9-27);
8. OH Leuven 10-3 (1-37).

PS: Na 14 speeldagen spelen de top 4 play-offs voor de titel terwijl de nummers 5 tot en met 8 play-offs spelen voor het behoud in de Super League. De punten worden na 14 speeldagen ook gehalveerd!

Topscorers:
12 goals:
Jana Coryn (Lierse), Aline Zeler (Standard);
10 goals:
Sanne Schoenmakers (Standard), Amber Maximus (KAA Gent Ladies);
8 goals:
Solange Carvalhas (RSC Anderlecht);
4 goals:
Pauline Crammer (RSC Anderlecht), Davinia Vanmechelen (Standard), Cécile De Gernier (Standard), Julie Biesmans (Standard), Noémie Gelders (RSC Anderlecht);
3 goals:
Jassina Blom (DVC Eva’s Tienen), Kelly Paulus (Ladies Genk), Sara Yüceil (Standard), Karen Meeus (KSK Heist), Stevie Malagrida (Ladies Genk).
2 goals:
Maelis Henneuse (KAA Gent Ladies), Davinia Vanmechelen (Standard), Chloé Vande Velde (KAA Gent Ladies), Lola Wajnblum (RSC Anderlecht), Selina Gijsbrechts (Ladies Genk), Silke Demeyere (Lierse), Elke Meers (Ladies Genk), Charlotte Cranshoff (DVC Eva’s Tienen), Stephanie Suenens (KSK Heist), Audrey Demoustier (Standard).
1 goal:
Tine De Caigny (Lierse), Riete Loos (Ladies Genk), Bénédicte Rifflart (KSK Heist), Davina Philtjens (Standard), Maud Coutereels (Standard), Hanne Van De Goor (KSK Heist), Isabelle Iliano (KAA Gent Ladies), Anke Boogaerts (DVC Eva’s Tienen), Eleen Kimps (DVC Eva’s Tienen), Ellen Charlier (DVC Eva’s Tienen), Silke Leynen (Lierse), Esther Oversteyns (Ladies Genk), Nadine Hanssen (RSC Anderlecht), Yuna Appermont (Standard), Marlies Verbruggen (RSC Anderlecht), Justine Blave (RSC Anderlecht), Elien Van Wynendaele (KAA Gent Ladies), Kimberley Obasogie (OH Leuven), Sarah Wijnants (Standard), Heleen Jaques (RSC Anderlecht), Laura Deloose (RSC Anderlecht), Nicky Evrard (KAA Gent Ladies).
Owngoals:
Maren Sempels (DVC Eva’s Tienen voor RSC Anderlecht), Eleen Kimps (DVC Eva’s Tienen voor Lierse), Ansje Bogaerts (OH Leuven voor KAA Gent Ladies).

Nog te spelen in 2016:

11de speeldag op vrijdag 12 februari 2016 om 20u30:
Lierse – KAA Gent Ladies;
Op zaterdag 13 februari 2015 om 15 uur:
KSK Heist – Standard;
Ladies Genk – OH Leuven;
DVC Eva’s Tienen – RSC Anderlecht.

12de speeldag op vrijdag 19 februari 2016 om 19u30:
OH Leuven – Lierse;
RSC Anderlecht – Standard;
KAA Gent Ladies – DVC Eva’s Tienen (20u30);
Op zaterdag 20 februari 2016 om 16 uur:
Ladies Genk – KSK Heist.

13de speeldag op dinsdag 15 maart 2016 om 20 uur:
KSK Heist – RSC Anderlecht;
Standard – KAA Gent Ladies;
DVC Eva’s Tienen – OH Leuven;
Lierse – Ladies Genk;

14de speeldag op vrijdag 18 maart 2016 om 19u30:
OH Leuven – Standard;
KAA Gent Ladies – RSC Anderlecht (20u30);
Op zaterdag 19 maart 2016 om 15 uur:
KSK Heist – Lierse;
Ladies Genk – DVC Eva’s Tienen.

Share