Share

Zes weken voor de start van de vierde editie van de Belgische Super League speelde RSC Anderlecht, de landskampioen, op het Nationaal Voetbalcentrum in Tubeke een eerste oefenwedstrijd tegen de Franse eersteklasser Lille OSC.

Lille OSC uit de Franse D1 Féminine voor de aftrap van het oefenduel tegen RSC Anderlecht in Tubeke! Foto – (c) RSCA/Louis Evrard

De bezoekers onder leiding van hun nieuwe coach Dominique Carlier begonnen aan het duel met Belgian Red Flames Maud Coutereels (de aanvoerster) en Jana Coryn in de basis maar ze deden het wel zonder hun geblesseerde topschutster Ouleymata Sarr terwijl ook Silke Demeyere, de derde Belgische speelster bij de Noord-Franse club, eveneens met een geblesseerde enkel moest toekijken. Bij RSC Anderlecht liet trainer Patrick Wachel 8 veldspeelsters die de titel wonnen het voorbije seizoen aan de wedstrijd beginnen terwijl er drie nieuwkomers hun eerste speelminuten kregen in de nu al laatste wedstrijd voor de deelname aan de voorronde van de UEFA Women’s Champions League vanaf dinsdag 7 augustus 2018 in Schotland. Dat gaf volgende opstelling: Justien Odeurs, de voorbije 2 seizoenen in de Duitse Bundesliga bij FF USV Jena, in doel, in de verdediging van rechts naar links Laura Deloose, Britt Vanhamel, aanvoerster Laura De Neve en Sheryl Merchiers; op het middenveld Charlotte Tison samen met Tine De Caigny en de nieuwe Roemeense spelverdeelster Stefania Vatafu, die overkwam van het Spaanse Unión Deportiva Granadilla Tenerife, en vooraan Ella Van Kerkhoven gesteund vanop de flanken door Sarah Wijnants (rechts) en Elke Van Gorp (links).

De startelf van de Belgische landskampioen in het oefenduel tegen het Franse Rijsel! Foto – (c) RSCA/Louis Evrard

RSC Anderlecht kreeg net voor het kwartier de eerste kansen toen na een voorzet van Sarah Wijnants, de bezoekende doelvrouw Elisa Launay onder de bal door ging en Sheryl Merchiers van dichtbij over besloot. Korte tijd later was de goallie van Rijsel wel paraat bij een doorbraak op links van Elke Van Gorp die eenvoudig terugspeelde op Charlotte Tison. De poging van de bedrijvige middenvelder van vrouwelijk paars-wit werd echter door Elisa Launay in hoekschop gedevieerd. De temperatuur was na de hittegolf van de voorbije dagen tot een niveau gezakt dat voetballen weer aangenaam maakte maar toch werden er drankpauzes ingelast. Na die eerste tussenstop noteerden we nog een schot van Jana Coryn over het doel van RSC Anderlecht, een poging van Sarah Wijnants op de bezoekende doelvrouw en een schot van Rachel Saïdi voor Rijsel dat naast ging. De ruststand bij dit oefenduel was 0-0.

Sheryl Merchiers (RSC Anderlecht) in een duel met Jana Coryn, de Belgische spits van Lille OSC! Foto – (c) RSCA/Louis Evrard

Rijsel, dat al vroeg linksmidden Marine Dafeur verloor met een knieblessure (Ludivine Bultel kwam haar al in de 12de minuut vervangen), wisselde tijdens de rust slechts op één positie. De rechtsmidden Charlotte Sailly bleef in de kleedkamers terwijl Julie Dufour haar plaats innam. Trainer Patrick Wachel wijzigde de thuisploeg dan weer op 2 plaatsen. Inès Fernandez, de doelvrouw waarmee Anderlecht voor het eerst in 20 jaar landskampioen werd, mocht Justien Odeurs vervangen terwijl de van PSV Eindhoven overgekomen Vanessa Susanna rechts vooraan ging postvatten. Het zorgde ervoor dat Sarah Wijnants na de rust op de linkerflank speelde en in het begin van de tweede helft op aangeven van Charlotte Tison meteen de eerste doelkans kreeg maar haar poging met de linkervoet ging naast (55ste minuut). Een minuutje later draaide Tine De Caigny zich dan weer in het strafschopgebied knap vrij maar haar poging met links werd uit het doel gehouden door Elisa Launay. En dan was het tijd aan de overkant voor Inès Fernandez om de thuisploeg voor een achterstand te behoeden. Jana Coryn gaf voor vanop rechts en Ludivine Bultel leek de beste kans te krijgen om de bezoekers op voorsprong te trappen. Met een sierlijke kattesprong hield de doelvrouw van paars-wit de bordjes echter op 0-0 (59ste minuut).

Inès Fernandez, de doelvrouw die met RSC Anderlecht de titel won, zorgde bij haar invalbeurt voor een spektaculaire redding! Foto – (c) RSCA/Louis Evrard

Op het uur was het dan tijd voor testspeelster Emma Jones (die in het verleden uitkwam voor Wales U19 en de Oregon State University Beavers) om Sarah Wijnants te komen vervangen. Zij was sterk aan de bal en probeerde het ook eens met een schot dat naast ging. Dat was net nadat Julie Dufour voor Lille vanop rechts naar binnen dribbelde en met links naar doel schoot en de paal trof (64ste minuut). Ook Ulrike De Frère (in de plaats van Ella Van Kerkhoven, 64ste minuut) en Sakina Diki Ouzraoui (voor de Roemeense Stefania Vatafu, 81ste minuut) kwamen nog opdraven bij vrouwelijk paars-wit maar het was Rijsel dat nog het dichtst bij een doelpunt kwam toen Maud Coutereels een vrije trap met links net over het doel mikte. Het oefenduel RSC Anderlecht – Lille OSC eindigde dus zoals het begon met een 0-0 op het scorebord!

De testspeelster Emma Jones in volle concentratie om met links naar doel te trappen! Foto – (c) RSCA/Louis Evrard

Bekijk de volledige fotoreportage rond dit duel met dank aan Louis Evrard:
RSCA.be – Fotogalerij

Bekijk de beelden van het oefenduel RSC Anderlecht – Lille OSC met dank aan Christophe Evrard:

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share