Share

Italië speelde op woensdag 24 februari 2021 de laatste wedstrijd in deze EK-kwalificatiecampagne op weg naar Engeland thuis tegen Israel. Het duel vond plaats in het Stadio Artemio Franchi in Firenze waar de Squadra Azzurine drie jaar geleden ook de kwalificatie voor het WK 2019 in Frankrijk afdwong tegen Portugal!

Denemarken won eerder groep B ten koste van Italië dat zich wel nog als een van de drie beste tweedes kon plaatsen voor het EK in Engeland. Dan moest het thuis tegen Israel met elke andere score dan 1-0 winnen. Dat lukte wonderwel. Na 5 minuten stond het al 2-0, bij de rust was het 7-0 en uiteindelijk stuurde Italië tegenstander Israel met een dozijn tegendoelpunten naar huis want het eindresultaat was maar liefst 12-0. Nog geen record want Italië won op woensdag 17 september 2014 in Vercelli op weg naar het WK 2015 in Canada met maar liefst 15-0 thuis tegen Macedonië!

Cristiana Girelli van Juventus lukte een van de twaalf doelpunten in Firenze! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In de eerste helft scoorden achtereenvolgens Valentina Giacinti (1-0, 3de minuut), Barbara Bonansea (2-0, 5de minuut), opnieuw Valentina Giacinti nu met een kopbal (3-0, 13de minuut), Shani David met een owngoal (4-0, 19de minuut), een kopbal van Cristiana Girelli na een hoekschop van Valentina Cernoia (5-0, 30ste minuut), opnieuw een kopbal nu van Cecilia Salvai (6-0, 44ste minuut) en Martina Rosucci op strafschop (7-0, 45ste + 2′ minuut). In de tweede helft waren de doelpuntenmakers Daniela Sabatino, die ingevallen was voor Cristiana Girelli, ook na een strafschop (8-0, 55ste minuut); Arianna Caruso, die pas 2 minuten op het veld stond nadat ze aanvoerster Sara Gama kwam aflossen, met een kopbal na een vrije trap van Valentina Cernoia (9-0, 67ste minuut), opnieuw Daniela Sabatino (10-0, 70ste minuut), een tweede goal van Barbara Bonansea (11-0, 81ste minuut) en tenslotte Manuela Giugliano (12-0, 90ste + 1′ minuut). Daarna kon het kwalificatiefeest beginnen!

Bekijk alle goals uit dit duel dankzij RAI Due / ZDRMSPOR:

De 12-0-overwinning van Italië betekende ook dat Italië uiteindelijk als allerbeste tweede van alle groepen naar het EK 2022 in Engeland mag. De eindstand wat dat betreft ziet er als volgt uit:

***De eindstand van alle beste tweedes na alle wedstrijden in de EK-kwalificatie richting Engeland 2022:

Italië (groep B): 19 punten, 30-5 (+25);

Ijsland (groep F) : 19 punten, 25-5 (+20);

Oostenrijk (groep G): 19 punten, 22-3 (+19);

Zwitserland (groep H): 19 punten, 20-6 (+14);

Portugal (groep E): 19 punten, 10-2 (+8);

Rusland (groep A): 18 punten, 16-6;

Tsjechië (groep D): 16 punten, 24-9;

Oekraïne (groep I): 15 punten, 16-21;

Noord-Ierland (groep C): 14 punten, 17-17.

Italië, Ijsland en Oostenrijk zijn dus rechtstreeks geplaats voor het EK 2022 in Engeland. Zwitserland, Portugal, Rusland, Tsjechië, Oekraïne en Noord-Ierland spelen begin april 2021 de barrages voor de laatste 3 tickets voor het EK 2022 in Engeland. De loting is voorzien op vrijdag 5 maart 2021.

Italië: hier op het voorbije WK 2019 in Frankrijk waar het de kwartfinales haalde! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Italië heeft in de lange geschiedenis van het EK vrouwenvoetbal slechts één keer een eindtornooi gemist. Dat was in 2005 in Engeland. Bij alle andere EK’s vanaf 1984 was het aanwezig met wisselend  resultaat. Twee keer was het verliezend finalist. In 1993 toen het zelf het EK mocht organiseren tegen Noorwegen (verlies in Cesena met 0-1) en in 1997 toen het EK in Noorwegen en Zweden werd gespeeld tegen Duitsland (verlies in Oslo met 0-2). Het wordt straks in Engeland de 12de deelname van Italië (een record dat het deelt met Noorwegen), dat na het bereiken van de kwartfinale op het WK 2019 in Frankrijk, beter zal willen doen dan op het EK 2017 in Nederland toen de groepsfase het eindstation was.

Milena Bertolini mag met Italië naar het EK 2022 in Engeland waar ze beter willen doen dan in Nederland in 2017! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Er zijn dus op dit ogenblik al 13 teams geplaatst voor het volgende EK in Engeland dat van woensdag 6 juli 2022 (met de openingswedstrijd op Old Trafford in Manchester) tot en met zondag 31 juli 2022 (de dag van de finale op Wembley) zal plaatsvinden. Het zijn gastland Engeland, Europees titelverdediger Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Frankrijk, de Belgian Red Flames, Ijsland, Spanje, Finland, Oostenrijk en nu dus ook Italië!

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share