Op de dag dat Greg Van Avermaet goud won voor België op de Olympische wegrit in Rio en Kirsten Flipkens op een sensationele manier Venus Williams uit het Olympisch tennistornooi kegelde wisten Canada, de Verenigde Staten en Brazilië zich te plaatsen voor de kwartfinales in het Olympisch vrouwenvoetbaltornooi.

Canada won in groep F dankzij 3 doelpunten in de eerste helft met 3-1 tegen Zimbabwe en slaat zo na 2 duels met 6 op 6 en in de kwartfinales. Duitsland kwam in het andere duel in het slot nog 2-2-gelijk tegen Australië nadat het bij de rust met 0-2 in het krijt stond en in de 2de helft enkele keren voor 37.475 toeschouwers in Sao Paulo aan een fatale 3de tegengoal ontsnapte!

De Verenigde Staten werden in de topaffiche in Belo Horizonte voor 11.782 toeschouwers gedomineerd door Frankrijk dat voor de rust de lat trof via Wendie Renard op aangeven van Louisa Nécib (Cadamuro). Marie-Laure Delie vond dan weer een uitstekende Hope Solo, die haar 200ste interland speelde, op haar weg terwijl Tobin Heath aan de andere kant Sarah Bouhaddi op de proef nam. De enige goal viel even over het uur toen Tobin Heath vanop links in het strafschopgebied tegen de binnenkant van de paal trapte en Carli Lloyd het best stond opgesteld om de bal eenvoudig tegen de netten te tikken (1-0, 64ste minuut). Olympisch titelverdediger VS kreeg zo meteen zekerheid over deelname aan de kwartfinales. In het andere duel won Nieuw-Zeeland met het kleinste verschil tegen Colombia 1-0 dankzij een doelpunt even over het halfuur van Amber Hearn (1-0, 31ste minuut).

In groep E tenslotte in het Olympisch Stadion van Rio de Janeiro won China eerst het duel tegen Zuid-Afrika met 2-0 dankzij goals net voor de rust en kort voor het einde van de wedstrijd. Daarna was het de beurt aan gastland Brazilië om voor 43.384 toeschouwers een demonstratie weg te geven tegen Zweden. Brazilië liep via Beatriz (21ste), Cristiane (24ste), Marta op strafschop (44ste), Marta met een gewone goal (80ste) en opnieuw Beatriz (86ste minuut) eerst tot 5-0 uit vooraleer Zweden via Lotta Schelin (89ste minuut) de eer kon redden. Brazilië is na 2 wedstrijden al zeker van de kwartfinale en het is als het zo verder kan blijven voetballen een gevaarlijke outsider voor de medailles.

Er waren uiteraard ook nog vriendschappelijke wedstrijden met Belgische clubs op deze zaterdag 6 augustus 2016:

Bekijk deze video met een training van het vrouwenteam van KVC Westerlo:

Belgisch landskampioen Standard won het blitzturnier in Eschweiler nadat het in 2 x 30 minuten 0-0 gelijkspeelde tegen Borussia Mönchengladbach (Bundesliga) en vervolgens met 7-0 won tegen Alemannia Aachen (3x Sarah Wijnants voor de rust, 4x Julie Biesmans in het tweede half uur). Terwijl het team van Liv Aerts (Borussia Mönchengladbach) het eerste duel won tegen Alemannia Aachten met 3-0.

Zondag: Luc Nilis Cup in Zonhoven:
KRC Genk Ladies – PSV Eindhoven 0-3 (rust: 0-1);
Doelpunten: Vanessa Susanna 0-1, Myrthe Moorrees 0-2, Myrthe Moorrees 0-3.

Halveweg Zonhoven (2de klasse) – Massenhoven (1ste klasse) 0-5 (rust: 0-3).
Doelpunten: Evelien Moonen 1, Annelies De Vliegher 1, Jolien Van Dyck 1, Jolien Baeten 1 en Sofie Haesmans 1.

Bekijk al foto’s via:
Fotopagina Paul Dijkmans

Eerder gespeeld – Stage RSCA Vrouwen in Zwitserland:
Regionale selektie Anzère U16 (jongens) – RSC Anderlecht 2-0.

Oefenduels buitenlandse clubs met Belgian Red Flames:
Lille OSC (Jana Coryn Silke Demeyere, Maud Coutereels) – Hénin-Beaumont 8-0 (Jana Coryn scoorde 1 keer);
VfL Wolfsburg (Tessa Wullaert) – Werder Bremen 1-1;