Share

De Belgian Red Flames gaan tijdens een vriendschappelijke interland voor het echte EK Vrouwenvoetbal in een mooier en groter Engels stadion mogen spelen dan tijdens het EK zelf. Tot ieders verbazing wil de UEFA, de Europese Voetbalbond, voorlopig het Manchester City Academy Stadium behouden als locatie voor twee duels van de Belgian Red Flames, van Ijsland en van Italië.

Soms mag men zich afvragen of er wel mensen met een voetbalhart over dit soort zaken beslissen. Het kiezen van een stadion voor een EK-eindronde. Op het ogenblik van de keuze waren er ongetwijfeld argumenten om het Manchester City Academy Stadium te kiezen voor de eindronde van het toen nog voor 2021 geplande EK Vrouwenvoetbal. Op dit ogenblik valt de mededeling van de UEFA dat een stadion als dat van de vrouwen van Manchester City een mooie atmosfeer zal creëren het EK vrouwenvoetbal waardig eigenlijk nauwelijks of zelfs helemaal niet te begrijpen.

In 2018 organiseerde de Engelse voetbalbond, in samenwerking met UK Sport, een open selectieproces voor de gaststeden en stadions die wilden deelnemen aan UEFA Women’s EURO 2022. Een definitieve selectie werd goedgekeurd op basis van de stadions en steden die zich aansloten aan de hostingvereisten. Men wilde stadions om gedenkwaardige evenementen te creëren, het breedste scala aan mogelijkheden voor fans te bieden en de reistijd voor teams te minimaliseren.

Het EK Vrouwenvoetbal, dat oorspronkelijk in 2021 zou gespeeld worden, maar dat vanwege de coronapandemie en het uitstellen van het UEFA Euro 2020 bij de mannen ook naar een latere datum moest verhuizen kan dus eigenlijk nog wel wat wijzigingen ondergaan zeker als vier jaar later blijkt dat er plots een explosie is in de vraag naar tickets voor wedstrijden van dit EK. Bovendien is uitwijken van de kleinste locatie van dit EK, het Manchester City Academy Stadium waar slechts 4.700 toeschouwers in kunnen naar bijvoorbeeld het Etihad Stadium van Manchester City (waar Rode Duivel Kevin De Bruyne meestal speelt voor ruim 55.000 toeschouwers) geen onoverkomelijke wijziging want het ligt vlakbij. Je moet enkel de straat oversteken …

Molineux Stadium, de thuishaven van de Wolves, ontvangt op donderdag 16 juni 2022 de Belgian Red Flames voor een oefenduel tegen Engeland! Foto – (c) TVM

Als die wijziging er niet komt en zo ziet het er op 75 dagen van het komende EK naar uit dan gaan de Belgian Red Flames eigenlijk hun mooiste stadion in Engeland bespelen drie weken voor dat EK begint. Op donderdag 16 juni 2022 spelen ze immers in het Molineux Stadium, de thuishaven van Wolverhampton Wanderers beter bekend als Wolves uit de Premier League (31.700 toeschouwers) en dat is dan eigenlijk als je voetbalster bent wel een frustratie van formaat (Sara Björk Gunnarsdottir sprak er al over) want het EK zelf staat altijd hoger aangeschreven dan een vriendschappelijk duel. Of de bestuurders van de Belgische Voetbalbond (RBFA) samen met hun collega’s uit Italië (FIGC) en uit Ijsland (KSI) alsnog positieve druk zullen uitoefenen bij het organisatiecomité en de UEFA om dit te realiseren is nog niet bekend. De speelsters van deze drie landen zullen hen in elk geval bijzonder dankbaar zijn als dat wel zou gebeuren!

De Belgian Red Flames die eerder dit jaar de Pinatar Cup 2022 wonnen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Ondertussen is ook bekend geworden dat de Belgian Red Flames op weg naar dat EK van 2022 in Engeland nog zullen oefenen tegen Noord-Ierland, een van de andere deelnemers in die eindronde die in groep A zullen uitkomen tegen Noorwegen, Oostenrijk en Engeland.

***Hieronder kan U het volledige oefenprogramma van de Belgian Red Flames op weg naar het EK 2022 in Engeland bekijken:

16/06/2022 Engeland – België (Molineux Stadium, Wolverhampton);

23/06/2022 België – Noord-Ierland (locatie nog te bepalen);

26/06/2022 België – Oostenrijk (locatie nog te bepalen);

28/06/2022 België – Luxemburg (locatie nog te bepalen);

Wedstrijden op het EK 2022 zelf:

10/07/2022 België – Ijsland (Manchester City Academy Stadium, 17u lokale tijd, 18u in België);

14/07/2022 Frankrijk – Belgïë (New York Stadium, Rotherham, 20u lokale tijd, 21u in België);

18/07/2022 Italië – België (Manchester City Academy Stadium, 20u lokale tijd, 21u in België);

Bekijk een luchtfoto van de afstand tussen het Manchester City Academy Stadium en het Etihad Stadium van Manchester City via:

Google Maps

Lees nog meer over deze discussie via:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

 

Share