Share

De Rode Duivels spelen op maandag 21 juni 2021 in Sint-Petersburg hun laatste groepswedstrijd tegen Finland, een land dat ook een mogelijk tegenstander is van de Belgian Red Flames volgend jaar op het EK.

Het Finse nationale vrouwenvoetbalteam dat zich plaatste voor het EK 2022 in Engeland! Foto – (c) Suomen Palloliitto

Finland is bij deze editie een debutant op het EK bij de mannen en het heeft een mooie statistiek tegen België want het is al van woensdag 9 oktober 1968 geleden dat de Rode Duivels hebben gewonnen tegen deze tegenstander. Dat was destijds in het Regenboogstadion van Waregem op weg naar het WK 1970 in Mexico onder leiding van Raymond Goethals. Het werd 6-1 met 3 goals van Lon Polleunis (30ste, 39ste en 63ste minuut), 2 van Wilfried Puis (18de minuut op strafschop en 77ste minuut)  en 1 van Léon Semmeling (49ste minuut) terwijl Tommy Lindholm kort voor tijd de Finse eer redde met een strafschop (88ste minuut). Sindsdien noteerden we 4 nederlagen en 3 puntendelingen. Eerder won België ook al 2 keer en speelde het 1 keer gelijk. Finland is ook het land dat vorig jaar op woensdag 11 november 2020 nog met 0-2 won in het Stade de France op bezoek bij wereldkampioen Frankrijk dankzij doelpunten van Marcus Forss (0-1, 28ste minuut) en Onni Valakari (0-2, 31ste minuut).

Bekijk hoe Finland in het Stade de France de wereldkampioen versloeg dankzij FFF TV:

In het vrouwenvoetbal plaatste Finland zich in 2005 voor het eerst voor een EK-eindronde. Het tornooi met 8 teams dat in Engeland plaatsvond werd een succes voor the Boreal Owls. Het team van bondscoach Michael Käld begon met een nederlaag in Manchester tegen Engeland (3-2) maar het vervolg was beter met een gelijkspel in Blackpool tegen Zweden (0-0) en uiteindelijk op de derde speeldag winst tegen Denemarken (2-1) ook al in Blackpool. Met 4 punten uit 3 duels eindigde Finland in groep A op de tweede plaats na Zweden maar voor Denemarken en gastland Engeland! Finland bereikte de halve finale waarin het in Preston verloor van de latere winnaar Duitsland (4-1)! Het deelde uiteindelijk de derde plaats met Zweden dat in de andere halve finale onderuit ging tegen Noorwegen (2-3). Laura Österberg Kalmari was met 2 goals de beste Finse schutter.

Laura Österberg Kalmari was in 2005 de topschutster bij Finland op het allereerste EK. In 2009 scoorde ze nog 2 keer! Foto – (c) SPL

2009 was een nog mooier jaar voor het Finse vrouwenvoetbal want tussen zondag 23 augustus van dat jaar en donderdag 10 september vond het EK Vrouwenvoetbal plaats in Finland. Voor het eerst stonden er 12 teams aan de aftrap. Finland won onder leiding van bondscoach Michael Käld groep A na overwinningen in Helsinki tegen Denemarken (1-0) en Nederland (2-1) en een verrassende thuisnederlaag tegen Oekraïne (0-1). In de kwartfinale sneuvelde het in Turku tegen de latere finalist Engeland (2-3). Het tornooi is in het geheugen blijven hangen omdat Nederland onder leiding van Vera Pauw daar voor het eerst op het podium terechtkwam (een gedeelde 3de plaats met Noorwegen). Ook de finale was spektaculair want Duitsland versloeg Engeland met maar liefst (6-2). Het was bovendien met Ella De Vries de laatste keer dat een Belgische assistent-scheidsrechter op een EK stond.

Ella De Vries, hier in actie tijdens de Women’s Scooore Super League 2020-21, was ook assistent-scheidsrechter op het EK 2009 in Finland! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Ook in 2013 was Finland onder leiding van de Zweedse coach Andrée Jeglertz geplaatst voor het EK in Zweden maar dat werd geen succes. Finland eindigde laatste in groep A na puntendelingen in Halmstad tegen Italië (0-0) en in Göteborg tegen Denemarken (1-1) en een zware 0-5-nederlaag tegen het gastland Zweden ook al in Göteborg.

Anna Signeul, de Zweedse bondscoach die Finland een 4de EK-deelname bezorgde! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Spanje en vooral Portugal versperden de weg van Finland naar het EK 2017 in Nederland maar onder leiding van de Zweedse bondscoach Anna Signeul plaatste Finland zich op vrijdag 19 februari 2021 voor het volgende EK dat van 2022 in Engeland waar wie weet de Belgian Red Flames een van de mogelijke tegenstanders zijn.

Lees over de meest recente kwalificatie voor het EK 2022 in Engeland via:

Vrouwenteam.be

Lees over de loting van het EK 2022 in Engeland inmiddels voorzien op donderdag 28 oktober van dit jaar:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share