Share

2021 staat voor de deur maar we blikken nog even terug want 2020 was geen jaar om snel te vergeten. Het coronavirus speelde iedereen flink parten en het zal dat meer dan waarschijnlijk nog wel een tijdje blijven doen. Maar toch konden er ook positieve punten genoteerd worden in 2020 vooral voor het Belgische vrouwenvoetbal.

Dinsdag 1 december 2020: De Belgian Red Flames hebben zich geplaatst voor hun tweede EK-eindronde! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Terwijl de Belgian Cats zich in het begin van het jaar in Oostende voor het eerst wisten te plaatsen voor de Olympische Spelen, die van 2020 die uiteindelijk pas in 2021 in Tokio zullen plaatsvinden, wisten ook de Belgian Red Flames een belangrijke pagina aan hun geschiedenisboek toe te voegen. Op dinsdag 1 december 2020, op het einde van het jaar dus, wisten ze zich in het King Power Stadion at Den Dreef in Leuven voor de tweede keer te plaatsen voor een EK-eindronde en dat na een knappe 4-0-overwinning tegen Zwitserland, het team waartegen ze eerder op dinsdag 22 september 2020 in Thun nog met 2-1 onderuit waren gegaan. Dankzij alleen maar overwinningen in alle andere wedstrijden mogen ze met een mooi rapport (21 op 24 met Tine De Caigny als voorlopig topschutster van de voorronde en Tessa Wullaert als assistenkoningin) naar het EK in Engeland, dat pas in 2022 zal plaatsvinden, afreizen. Bovendien eindigden ze op een tweede plaats in het referendum ‘Sportploeg van het jaar’ dat georganiseerd wordt door de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten en dat vlak achter de Belgian Cats!

België is samen met Nederland en Duitsland kandidaat voor de organisatie van het WK Vrouwenvoetbal 2027! Foto – (c) DFB/KNVB/KBVB

In 2020 leek het WK Vrouwenvoetbal 2023 dat uiteindelijk ‘Down Under’ in Australië en Nieuw-Zeeland zal gespeeld worden nog ver weg maar de FIFA Women’s World Cup 2027 kwam plots wel heel dichtbij toen op maandag 19 oktober 2020 aangekondigd werd dat België, Nederland en Duitsland onder het motto ‘Three Nations, One Goal’ zich samen kandidaat zullen stellen voor de organisatie hiervan.

Het regenboogstadion van SV Zulte Waregem mocht een wedstrijd uit de Women’s Scooore Super League ontvangen: de derby tegen KAA Gent Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Ook de Belgische competitie kreeg in dit coronajaar een nieuw elan. Na jaren van aanmodderen kwam er eindelijk een uitbreiding van 6 naar 10 teams. SC Eendracht Aalst Ladies, FWS Woluwe, SV Zulte Waregem en Sporting de Charleroi waren de nieuwkomers op het hoogste niveau.

Imani Prez (KAA Gent Ladies) probeert Amber De Priester (SV Zulte Waregem) uit te spelen en dat voor de camera’s van Eleven Sports! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Daarnaast werd het Belgische vrouwenvoetbal ook voor het eerst – en dat heeft toch wel bijzonder lang geduurd – opgenomen in het televisiecontract. Niet alle wedstrijden werden meteen uitgezonden en er was ook nog niet op elke speeldag een duel rechtstreeks op televisie te bewonderen maar het was in elk geval al een flinke stap vooruit met wedstrijden in mooiere stadions en op betere velden.

Tine De Caigny en Tessa Wullaert belangrijk bij RSC Anderlecht en bij de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Tessa Wullaert won in het begin van het jaar voor de derde keer de Gouden Schoen en ze werd nog meer het uithangbord van het Belgische vrouwenvoetbal toen ze in de zomer vanuit Manchester City (en in navolging van Vincent Kompany) terugkeerde naar RSC Anderlecht, al drie jaar op rij de Belgische landskampioen. Ze zorgde er met een pak doelpunten mee voor dat vrouwelijk paars-wit verder dominant bleef op nationaal vlak maar in tegenstelling tot vorig jaar geraakte het team van trainer Patrick Wachel dit keer niet bij de laatste 32 in de UEFA Women’s Champions League. Sport e Lisboa Benfica en het Braziliaanse talent Nicole Raysla staken daar in het Lotto Park een stokje voor.

Janice Cayman, de eerste Belgian Red Flame, die de UEFA Women’s Champions League, op haar erelijst mag zetten als speelster van Olympique Lyonnais! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het Belgische vrouwenvoetbal mocht in 2020 ook voor het eerst een winnares van de UEFA Women’s Champions League aankondigen. Belgian Red Flame Janice Cayman speelde dan wel niet in de finale van haar club Olympique Lyonnais tegen VfL Wolfsburg toch mag zij als tweede Belgische ooit (na Femke Maes die in 2009 met FCR 2001 Duisburg de allerlaatste UEFA Women’s Cup won) de belangrijkste titel in het Europese clubvoetbal op haar naam schrijven. Het moet de aankomende jeugd verder inspireren om ook die weg te willen nemen in de wetenschap dat je ook beginnend vanuit de Belgische competitie de absolute top kunt halen.

Deze redactie wenst U allen een voorspoedig, gezond, sportief, en op alle vlakken succesvol 2021!

Lees nog meer over de Belgian Cats en hun Olympische kwalificatie via:

Vrouwenteam.be

Lees nog meer over België – Zwitserland via:

Vrouwenteam.be

Lees nog meer over RSC Anderlecht – SL Benfica via:

Vrouwenteam.be

en via:

Vrouwenteam.be

Lees nog meer over Janice Cayman en de finale van de UWCL via:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share