Share

Na R. Union Saint-Gilloise op zaterdag 19 maart 2022 in 3de provinciale en RWDM Girls op zaterdag 23 april 2022 in eerste provinciale is RSC Anderlecht op woensdag 27 april 2022 als derde Brusselse club uit de Pro League kampioen geworden en dat op het hoogste niveau in de Women’s Scooore Super League dankzij een doelpunt van de Roemeense international Stefania Vatafu. Dat gebeurde net als vorig seizoen in de play-offs tegen de laatst overgebleven titelconcurrent OHL Women. Dit keer vond de titelwedstrijd niet plaats in het Koning Boudewijnstadion maar wel op de OH Leuven Banqup Academy beter bekend als het jeugdopleidingscentrum van OHL!

Iedereen van RSC Anderlecht kwam meevieren bij het enige doelpunt van de wedstrijd van Stefania Vatafu! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Na het verlies in de bekerfinale op paasmaandag 18 april 2022 tegen KAA Gent na strafschoppen (0-0 na verlengingen, 3-4) en de nederlaag in de Brusselse derby op de openingsspeeldag in play-off 1 op bezoek bij R. Union Saint-Gilloise (3-1 op zondag 24 april 2022) waren geldschieter Marc Coucke en voorzitter Wouter Vandenhaute uiteraard aanwezig in Oud-Heverlee om dan toch nog een beetje plezier aan het voetbal te beleven. Het vrouwenteam van paars-wit is de voorbije jaren immers een zekerheid voor nationaal succes.

De topaffiche aan de Korbeekdamstraat in Oud-Heverlee waar toch wel redelijk wat volk op afkwam was in het begin veelbelovend met meteen een schot van Tessa Wullaert nipt naast het doel van Mirthe Claes (2de minuut). OHL reageerde meteen en de Zweedse Amanda Johnsson Haahr kwam alleen voor Justien Odeurs maar de ex-doelvrouw van de Belgian Red Flames hield haar netten schoon en redde in hoekschop (3de minuut). Net over het kwartier vertrok er dan een bal bij Britt Vanhamel richting Tessa Wullaert. De drievoudige Gouden Schoen controleerde de bal en speelde breed naar de opkomende Stefania Vatafu. De Roemeense internationaal tikte de bal met de zool van de voet nog even vooruit en haalde dan in haar gekende stijl kurkdroog uit. De bal ging hoog tegen de netten, een fantastisch schot onhoudbaar voor de Leuvense doelvrouw (0-1, 16de minuut). RSC Anderlecht had genoeg aan een gelijkspel om kampioen te worden maar met die vroege voorsprong was de grootste stap richting vijfde landstitel al gezet!  RSC Anderlecht bleef domineren, Noémie Gelders tikte op aangeven van opnieuw Tessa Wullaert naast (18de minuut) en Jill Janssens redde na een hoekschop van Tessa Wullaert een kopbal van Charlotte Tison op de lijn (21ste minuut). Linksachter Marith De Bondt gaf dan nog onnodig de bal weg aan de topschutster van deze competitie maar ze kreeg hulp van ploegmaats om erger te voorkomen (27ste minuut).

Rond het halfuur kwam OHL Women beter in de wedstrijd en dat resulteerde in kopballen van eerst Sari Kees (over) vervolgens Hannah Eurlings (over) en tenslotte Linde Veefkind (naast). Vijf minuten voor de rust zorgde Marie Detruyer dan voor een adembenemende solo voorbije enkele verdedigers van paars-wit richting het doel van Justien Odeurs. In de zestien kwam de bal uiteindelijk bij Jill Janssens terecht maar haar schot werd door Laura Deloose in hoekschop gekeerd (40ste minuut). Uit de hoekschoppen die volgden kwam er uiteindelijk nog een schot van Hannah Eurlings dat naast ging. RSC Anderlecht brak dan nog twee keer gevaarlijk uit. Sarah Wijnants mikte op Mirthe Claes (42ste minuut) en een voorzet van Tessa Wullaert werd door Linde Veefkind bijna in eigen doel geduwd (44ste minuut). Bij de rust stond het 0-1.

De Zweedse Amanda Johnsson-Haahr mocht de tweede helft op gang trappen maar het was RSC Anderlecht dat opnieuw voor het eerste gevaar zorgde. Tessa Wullaert speelde mooi samen met Jarne Teulings. De ex-speelster van OHL die in januari van dit jaar RSC Anderlecht kwam versterken, speelde de bal terug waarna het schot van de kersverse ereburger van Wielsbeke naast ging (49ste minuut). Net voor het uur was het opnieuw Tessa Wullaert die over trapte voor de bezoekers (60ste minuut). En dan was er een vrije trap aan de rechterkant voor OHL Women. Hannah Eurlings trapte en de ingevallen Charlotte Cranshoff kopte de bal tegen de paal waarna Justien Odeurs de bal in een reflexbeweging met de rechtervoet wegtrapte (65ste minuut). Het bleef echter 0-1 ook na het schot even later van Marie Detruyer na een combinatie met Charlotte Cranshoff (68ste minuut). Charlotte Tison probeerde het dan aan de overkant maar haar schot ging over (69ste minuut) en een iets minder gevaarlijke poging van Stefania Vatafu werd dit keer gered door Mirthe Claes (70ste minuut). Even later kreeg de Leuvense doelvrouw hulp van de buitenkant van de paal toen Sarah Wijnants een voorzet vanop rechts van Tessa Wullaert richting doel kopte (71ste minuut).

OH Leuven was in tegenstelling tot bijvoorbeeld de wedstrijd in het begin van de reguliere competitie op zondag 3 oktober 2021 niet creatief genoeg om het RSC Anderlecht moeilijk te maken. De inbreng van Luna Vanzeir (vreemd dat zij na nieuwjaar veel minder aan bod kwam bij OHL Women) zorgde wat dat betreft in het slot voor een kleine opflakkering maar verder dan schoten van de ook al ingevallen Valesca Ampoorter (gepakt door Justien Odeurs) en van Luna Vanzeir zelf (naast) kwam het team van Jimmy Coenraets niet meer. Na twee minuten toegevoegde tijd floot scheidsrechter Viki De Cremer af.

Captain Laura De Neve en doelvrouw Justien Odeurs staan voorop met de trofee voor de winnaar van de Women’s Scooore Super League! Het is de vijfde landstitel op rij met links vooraan ook voorzitter Wouter Vandenhaute! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

RSC Anderlecht was na een moeilijk seizoensbegin uiteindelijk de verdiende kampioen en dat in het hol van de leeuw. Deelname aan de voorronde van de UEFA Women’s Champions League van volgend seizoen en het daarbijhorende startgeld van de UEFA zijn daarmee verzekerd nog vooraleer de laatste wedstrijd in play-off 1 op zaterdag 7 mei 2022 uit bij Club YLA wordt gespeeld. De week nadien kan RSC Anderlecht met de al na één seizoen afscheidnemende coach Johan Walem zelfs nog de dubbel verwezenlijken in de bekerfinale in het AFAS Stadion van KV Mechelen tegen Standard.

Bekijk een samenvatting van de wedstrijd met dank aan Eleven Sports / RSCA TV:

Bekijk de fotoreportage van Sevil Oktem rond de titelwedstrijd:

Sportpix.be

Lees, luister en bekijk nog meer over OHL Women – RSC Anderlecht via:

Sporza.be

Lees over OHL Women – RSC Anderlecht van begin oktober 2021 in de reguliere competitie via:

Vrouwenteam.be

Lees over de titel van R. Union SG in 3de provinciale Brabant ACFF:

Vrouwenteam.be

Lees over de titel van RWDM Girls in 1ste provinciale Brabant VV:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: De uitslagen van de andere wedstrijd in play-off 1 tussen Standard en KRC Genk Ladies was 1-1. In play-off 2 waren er dan weer overwinningen voor KAA Gent Ladies 4-0 thuis tegen SV Zulte Waregem en voor SC Eendracht Aalst Ladies 0-4 op bezoek bij Sporting de Charleroi.
Share